Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrvatskoj 1614 migranata

Plan Vlade za zbrinjavanje nesretnika: Izbjeglice šalju u Dugave i Kutinu

izbjeglice
Foto: Reuters/PIXSELL
10.09.2015.
u 13:00

Objekti za azilante mogu primiti 700 ljudi, ali u Vladi drže da će to biti dovoljno jer neće svi doći odjednom, već u dvije godine

Hrvatska će, po svemu sudeći, prihvatiti prijedlog Europske komisije o prihvatu 1064 izbjeglice iz Sirije i drugih država koje su došle do Mađarske, Grčke i Italije.

– Hrvatska je i dosad pokazivala solidarnost i spremnost da u skladu sa svojim mogućnostima zbrine određen broj izbjeglica koji sigurnost traže u Europi. O prijedlogu Europske komisije tek će se razgovarati, ali Hrvatska je spremna sudjelovati u prihvatu i zbrinjavanju ljudi kojima je potrebna međunarodna zaštita – rekao je jučer Vladin glasnogovornik Nikola Jelić. Budući da je Vlada i prije masovnog dolaska izbjeglica iz Sirije u Europu već donijela odluku o prihvatu 550 izbjeglica, nakon što prihvati novi prijedlog Europske komisije, Hrvatska će ih ukupno u dvije godine prihvatiti više od 1600. Neslužbeno doznajemo da će Hrvatska izbjeglice prihvaćati na dvije lokacije – u zagrebačkom naselju Dugave i u Kutini, u prihvatilištima za tražitelje azila. Ukupni kapaciteti Kutine i Dugava dovoljni su za smještaj 700 ljudi, a iz Vlade doznajemo da će to biti dovoljno jer Hrvatska neće svih 1600 izbjeglica primiti odjednom, već sukcesivno u iduće dvije godine. U Kutini se i inače primaju ranjive skupine – trudnice, obitelji s djecom, maloljetnici bez pratnje, bolesni – pa će tako biti i u slučaju izbjegličkog vala. Sam smještaj izbjeglica plaćat će se novcem EU.

Iz Fonda za azil, migracije i integraciju Hrvatska će moći tražiti 6000 eura za svakog izbjeglicu, odnosno 10.000 eura ako je riječ o pripadniku ranjive skupine. Obveza je naše države da izbjeglice integrira u društvo. Temeljna je ideja da izbjeglice u Dugavama i Kutini borave samo neko vrijeme, da uče hrvatski jezik te da kasnije potraže smještaj negdje drugdje, da se zaposle. Ministarstvo znanosti obrazovanja i sporta sklopilo je ugovore s obrazovnim ustanovama u Zagrebu, Velikoj Gorici, Kutini, Puli i Poreču, gdje stranci mogu pohađati tečaj hrvatskog jezika. No, prvi korak po dolasku izbjeglica jest definiranje njihova statusa i ishodovanje nužnih dokumenta, što je posao MUP-a. Zatraže li azil ili supsidijarnu zaštitu i budu li im oni odobreni, izbjeglicama će biti riješen dvogodišnji smještaj, a kad je riječ o zdravstvenoj zaštiti, obrazovanju i socijalnoj skrbi, bit će izjednačeni s hrvatskim državljanima. Za smještaj izbjeglica mjerodavno je Ministarstvo socijalne politike i mladih, što znači da se ondje mogu obratiti svi oni koji bi u slučaju potrebe željeli ustupiti svoj dom izbjeglicama. 


>> Prijedlog zbrinjavanja izbjeglica: Evo koliko ih treba doći u Hrvatsku!

Komentara 83

DU
Deleted user
13:25 10.09.2015.

Nikakvi muslimani izbjeglice, ti su odrezali glavu Salopeku, a ovi susjedni iz BiH otišli su nezahvalno i poveli i rat protiv Hrvata u BiH i maltretiraju Hrvate ...

Avatar MilaneseBolognese
MilaneseBolognese
13:34 10.09.2015.

Poslati ih doma kod Milanovića i ostalih glavnih partijskih funkcionera! Ovaj plan je besmislen jer on funkcionira samo pod uvjetom da imigranti više neće ulaziti u EU i oni ludi birokrati u EU-u stvarno misle da će tako biti, a zapravo će ovako samo potaknuti imigrante da dođu u još većem broju. Samo Sirija ima preko 20 milijuna stanovnika, treba im dati do znanja da ih fizički ne možemo sve primiti. Neka ih zbrinjavaju Nijemci i Šveđani koji se junače s novcima i koji zapravo potiču ove imigrante da dolaze i dalje!

EN
enigma898
13:19 10.09.2015.

Inače oni ne prestaju dolaziti, svaki dan idu nove ture... i ko zna do kada?? Situacija se svaki dan pogoršava, a broj "izbjeglica" će se povećavati iz dana u dan.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije