Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
štetna za ekosustav

FOTO U Jadranu ulovljena još jedna otrovna riba: 'Ovo ljeto ćemo imati najmanje 10 ovakvih dojava'

Vatrenjače (PTEROIS MILES)
Foto: Nikolaj Knežević
1/4
23.05.2024.
u 12:44

Prvi put je u Jadranskom moru zabilježena 2019. godine, a najsjeverniji nalaz je bio kod Visa 2021. godine. Pišu i kako se može očekivati da će se pojavljivati sve češće.

Još jedna invazivna vrsta ulovljena je u Jadranu. Ovog puta riječ je o primjerku invazivne vatrenjače (Pterois miles) koja je ulovljena na Luštici u Crnoj Gori.

"Upravo je ulovljena još jedna invazivna vatrenjača u našem moru. Ulovio ju je Vanja Kalezić na Luštici u Crnoj Gori, ulov će biti prijavljen njihovu Institutu u Kotoru. Moja je prognoza da ćemo ovo ljeto imati najmanje 10 ovakvih dojava na području južnog Jadrana, a možda i srednjeg. Sve ulove potrebno je dojaviti znanstvenicima!" napisao je Petar Ugarković s Instituta za ribarstvo i oceanografiju u svojoj objavi na Facebook stranici "Živi svijet Jadranskog mora".

VEZANI ČLANCI

Kako piše portal Otvoreno more, vatrenjača, odnosno riba lav ili riba paun, invazivna je indo-pacifička vrsta koja je poznata po štetnosti za lokalne ekosustave. Ozloglašena je zbog svoje izdašne ishrane autohtonim ribljim vrstama te brzog širenja na koloniziranim područjima Sredozemlja. Sve bodlje na tijelu su otrovne te se kod uboda javlja izuzetno jaka bol, a mogući su i ozbiljniji simptomi pa se u slučaju uboda preporučuje posjet liječniku. Iz tog razloga ovoj ribi treba pristupiti s oprezom, a posebice u slučaju ulova tijekom ribolova.

Prvi put je u Jadranskom moru zabilježena 2019. godine, a najsjeverniji nalaz bio je kod Visa 2021. godine. Pišu i kako se može očekivati da će se pojavljivati sve češće.

VIDEO Kina započela vojne vježbe oko Tajvana

Komentara 5

Avatar Purgerdragovoljac
Purgerdragovoljac
12:24 23.05.2024.

Niste naveli ono najvažnije, a to je da ova riba, za razliku od napuhača o kojima smo čitali i slušali ovih dana, nije otrovna za konzumaciju, nego je dapače vrlo ukusna. Otrovan je samo njezin ubod, kao što je to slučaj i kod nekih naših jadranskih vrsta, pauka, škrpine, škrpoča... Neke druge države bore se protiv ove invazivne riblje populacije upravo promovirajući njezin izlov zbog ukusnog mesa, pa to onda možemo preporučiti i našim ribarima i turistima.

LI
Libela
14:21 23.05.2024.

VL još misli da smo u Jugoslaviji. Ne vjerujem da misli da Hrvatska ima povijesno pravo na Boku Kotorsku, koju su nam oduzeli u Jugoslavijama. Ova se riba nije pojavila kod nas, nego u susjednoj državi.

AL
alkemičar
14:03 23.05.2024.

Ja mislio to tu negdje kod nas u RH, a ono u crnoj gori..ako slucajno netko ulovi jos onih dobrih riba kao u Istri nek odmah proslijede slucajnom na pantovcak da siromah ne mora po ostatke hrane u klub. Steta da se ulov baci..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije