Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 64
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AKTUALNA TEMA

PITANJE DANA Treba li Hrvatska priznati Palestinu?

Pro-Palestinian protest in front of the Israeli embassy in Athens
Foto: LOUISA GOULIAMAKI/REUTERS
1/10
23.05.2024.
u 09:06

– U ovom trenutku ne razmišljamo o tome – odgovorio je Plenković na pitanje hoće li i Hrvatska priznati Palestinu.

Hrvatska u ovom trenutku ne razmišlja o priznanju Palestine, rekao je jučer premijer Andrej Plenković nakon što su Španjolska, Irska i Norveška najavile da će to učiniti. Podsjetimo, Švedska, Irska i Norveška objavile su da će 28. svibnja priznati neovisnu palestinsku državu, na što je Izrael odmah reagirao povlačenjem veleposlanika iz tih zemalja. Tri zapadnoeuropske zemlje time su se pridružile Švedskoj koja je 2014. bila prva članica EU koja je to učinila. Češka, Mađarska, Poljska, Bugarska, Rumunjska priznale su Palestinu 1988. u sklopu sovjetskog bloka, a iste godine, ubrzo nakon njezina proglašenja, to je učinio i Cipar. 

– U ovom trenutku ne razmišljamo o tome – odgovorio je Plenković na pitanje hoće li i Hrvatska priznati Palestinu. – Naša je stalna pozicija ona bazirana na rješenju o dvije države, ali na način da dođe do dogovora dviju strana – dodao je premijer. 

Predsjednik Zoran Milanović komentirao je kako o tome premijer Plenković ne može odlučivati samostalno.

– Iako su izraelske vlasti u zadnjih pola godine učinile grozne stvari, eventualno priznanje Palestine nije jednostavna odluka – rekao je jučer predsjednik Milanović. Predsjednik nije izravno odgovorio na pitanje treba li Hrvatska priznati Palestinu, no naglasio je da „to nije jednostavna odluka” te da se treba postići razgovorom predsjednika države i premijera. Također je kazao kako „ima argumenata” za priznanje Palestine, „ali još više argumenata za razgovor”. 

VIDEO Večernjakov reporter na mjestu prosvjeda za Palestinu

Pro-Palestinian protest in front of the Israeli embassy in Athens
1/16

– Ako se odlučimo za priznanje, to svakako neće biti napravljeno da se napakosti Izraelu – rekao je predsjednik.

Podsjetimo, priznanje Palestine najavile su i Malta i Slovenija, a i Australija je objavila da postoji ta mogućnost. Palestinu kao državu trenutačno priznaje 143 od 193 članica Ujedinjenih naroda. 

>>Pitamo vas u anketi Treba li Hrvatska priznati Palestinu? A što mislite o ovoj temi možete komentirati i na našem Facebook profilu

Komentara 33

JA
Jania
09:25 23.05.2024.

Ni govora. Niti ima jasno definiranih granica, niti ima funkcionalnu upravu. Područjem Gaze upravlja teroristička organizacija. Priznanje takozvane Plestine bila bi nagrada za sve zločine koje su dosad počinili i za one koje tek planiraju.

Avatar 365dias
365dias
09:42 23.05.2024.

Palestinski Arapi mogli su davno dobiti državu da su htjeli. No stvar je u tome što oni ne žele teritorij, već se bore za pobjedu islama. U statutima svih propalestinskih organizacija (Hamasa, Muslimanske braće, Islamskog džihada i ostalih džihadista) stoji totalno uništenje Izraela - tj. genocid nad Židovima. Slikovito: "od mora do rijeke". Palestinski Arapi najprije trebaju izabrati normalnu vlast s kojom se može pregovarati - kako pregovarati s teroristima koji su prekršili svaki postignuti dogovor od osnutka Izraela do sada? Zatim, vrlo su nezgodno teritorijalno smješteni ti narodi - bez velikog premještanja stanovništva skoro je nemoguće uspostaviti dvije stabilne države. Kada je trebalo napustiti Gazu, Izraelci su to uredno napravili, ostavljajući iza sebe mnoge vrijednosti (uz tek pokoje sporadično paljenje kuća i pogona) - oni su visokoorganiziran narod. Arapi bi to teško proveli, pogotovo zato jer bi mislili da time iznevjeruju svoj "sveti" islmistički cilj.

Avatar Salt-n-Pepa
Salt-n-Pepa
09:41 23.05.2024.

To bi bila nagrada teroristima. Palestinu ionako može jedino Izrael priznati da bi imala smisla. Do tad bih voljela vidjeti onog tko bi Izraelu priječio da se obračuna s Hamasom na svom teritoriju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije