Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Znate li kakve kazne očekuju vlasnike neregistriranih i neosiguranih vozila? Provjerite ovaj vikend u Sisku i Ivanić-Gradu

HUO
23.05.2024.
u 07:00

Edukativno-informativna akcija u sklopu kampanje STOP NEOSIGURANIM VOZILIMA stiže u Sisak i Ivanić-Grad

S ciljem podizanja svijesti o važnosti osiguranja i registracije motornih vozila, u organizaciji Hrvatskog ureda za osiguranje (HUO), Ministarstva unutarnjih poslova RH te Ravnateljstva policije u petak 24. svibnja od 14 do 16 sati u Sisku u Ulica Stjepana i Antuna Radića te u subotu 25. svibnja od 11 do 13 sati u Ivanić-Gradu na Trgu Vladimira Nazora održat će se su edukativno-preventivne akcije u sklopu kampanje Stop neosiguranim vozilima. Ova akcija kontinuirano se na razini cijele Hrvatske provodi od 2009. godine, a posljednjih godina dio je i Nacionalnog plana sigurnosti cestovnog prometa.

Građane Siska i Ivanić-Grada kroz edukativne letke i brošure te ostali promotivni materijali informirat će se o svim opasnostima koje leže u upotrebi neregistriranih i neosiguranih vozila, kao i kaznama za vožnju i posjedovanje neosiguranog i neregistriranog, a neodjavljenog motornog vozila. Naime, ovakvi prekršaji vlasniku mogu donijeti prekršajne kazne i ozbiljne financijske gubitke. Za nesklapanje ugovora o osiguranju predviđena je kazna u visini od 660 pa čak do 6.630 eura, a zbog upravljanja vozilom koje nije registrirano ili kojem je istekla valjanost prometne dozvole, zakonom je propisana kazna do 260 eura. Međutim, ono što je možda i najvažnije naglasiti je da vlasnik odnosno vozač neosiguranog motornog vozila koji prouzroči štetni događaj odgovara za cjelokupno isplaćeni iznos štete. A znamo da ponekad štete u prometu mogu biti u iznosima od više stotina tisuća eura!

Stoga pozivamo sve građane Siska i Ivanić-Grada da ne propuste priliku te da se u izravnom kontaktu s promo timovima podrobnije informiraju o akciji Stop neosiguranim vozilima koja za cilj ima podizanje svijest o važnosti obavezne registracije i osiguranja motornih vozila.

Naime, prema Zakonu o obveznim osiguranjima u prometu svaki vlasnik vozila dužan je prije uporabe vozila sklopiti ugovor o osiguranju te ga obnavljati dok je prijevozno sredstvo u prometu. Međutim, i danas se na hrvatskim prometnicama mogu pronaći motorna vozila koja nisu osigurana što ugrožava prometnu sigurnost ali i uzrokuje velike materijalne gubitke.

Upravo stoga je i pokrenuta akcija Stop neosiguranim vozilima koja je značajno pridonijela podizanju svijesti građana o važnosti obveze registriranja i osiguranja motornih vozila od automobilske odgovornosti. Već 2009. godine, u prvoj godini provedbe kampanje, štete po neosiguranim motornim vozilima smanjene su za 75%. U godinama koje su uslijedile broj neosiguranih vozila na našim prometnicama smanjivao se i zahvaljujući činjenici da je Ministarstvo unutarnjih poslova počelo provoditi automatsku odjavu vozila koja su neregistrirana dulje od godinu dana. Upravo zahvaljujući velikim naporima Hrvatskog ureda za osiguranje (HUO) i Ministarstva unutarnjih poslova brojka neregistriranih i neosiguranih vozila u proteklih desetak godina smanjena je s tristotinjak na tridesetak tisuća.

Ministarstvo unutarnjih poslova kroz nadzor prometa poduzima mjere radi utvrđivanja prekršaja neregistriranih i neosiguranih vozila u prometu dok Hrvatski ured za osiguranje (HUO), kontinuiranom provedbom komunikacijskih aktivnosti vezanih uz kampanju Stop neosiguranim vozilima, nastoji podići svijest građana o važnosti produženja osiguranja i registracije motornih vozila kako bi izbjegli oštre kazne ali i kako bi se odgovornije ponašali u prometu. Valja istaknuti i kako hrvatska policija provodi nadzor nad kretanjem neosiguranih i neregistriranih vozila čiji broj još uvijek predstavlja značajan problem za sigurno odvijanje prometa.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije