Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova kolumna

Ivo Josipović: Ne farbajte Hrvatsku u crno!

Ivo Josipović
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
25.06.2015.
u 13:45

Danas nema zajedništva, nema pobjedničkog mentaliteta, nema optimizma, piše Josipović

Bivši predsjednik Ivo Josipović objavio je novu kolumnu na portalu Autograf.hr u kojoj se povodom Dana državnosti osvrnuo na trenutno stanje u Hrvatskoj.

 - Moja domovina! Poetski usklik hrvatskih glazbenika koji su u najtežim trenutcima agresije na Hrvatsku zapjevali o ljepoti naše zemlje, srdaca punih ljubavi i želje za mirom.

Autorski tandem Tutić-Dujmić i ponajbolji pjevači i pjevačice koje smo imali ljubavlju su željeli pobijetiti rat i mržnju. Mnogi od njih, moji su prijatelji ili barem poznanici. Nekih više, poput velikog maestra Miljenka Prohaske i nezaboravnog Ive Robića, nisu više s nama.

Gledam ih gotovo četvrt stoljeća mlađe, bez bora, zvonkih glasova. Neki su prestali biti zvijezde, neki su to i danas, neki već i legende. Ima ih čije su ambicije i snovi ostvareni u novoj državi, ali i onih drugih, iz čijih pogleda danas pjeva razočarenje i tuga, nekada i gnijev.

Uostalom kao i iz očiju mnogih naših osiromašenih, ovršenih, otpuštenih, obespravljenih sugrađanki i sugrađana. Danas, na dan kada slavimo rođendan naše domovine, ponovo sam poželio čuti ovu prekrasnu pjesmu. Zašto nju?

Zašto ne neku borbenu, strasnu, grubu i čvrstu, pobjedničku? Baš onakvu kakva su bila vremena u kojima nam je rođena domovina. Zašto ovu lirsku, poetsku minijaturu?

Zato jer je ona sve što Hrvatska danas nije.

Ona je mir, ljubav, jedinstvo različitosti, plemenitost, optimizam. Ona je uspjeh, ne samo zato što je napaćenim ljudima za rata davala snagu, nego zato jer je zaista prava umjetnost.

Danas nema zajedništva, nema pobjedničkog mentaliteta, nema optimizma.

Kad smo pred gotovo dvije godine ostvarili generacijski cilj, ušli u Europsku uniju, izgledalo je da smo društvo u usponu, da smo postigli standarde s kojima nismo tek formalni član EU već društvo koje živi europske vrijednosti, piše Josipović.

Cijelu kolumnu pročitajte ovdje.

>> Josipović o 'propaloj čajanki premijera Milanovića i predsjednice Grabar-Kitarović'

Komentara 95

JK
ja-kan
14:08 25.06.2015.

E moj Ivo Hrvatska je crvena, crvena od stida koliko je ova Vlada uhljebila HNS i SDP šljama u javnim poduzećima, agencijama, ministarstvima... o korupciji i izvlačenju državnih novaca preko fiktivnih ugovora s konzultantima da i ne govorimo.

Avatar svibpurga
svibpurga
13:51 25.06.2015.

A kako da farbamo Josipoviću kad si ti i tvoji potrošili svu crvenu,, uostalom,, kaj fali crnoj farbi

Avatar nathanael.opet
nathanael.opet
14:02 25.06.2015.

bez brige josipoviću, Hrvatska se neće obojiti u crno, ali nećemo dopustiti niti da pocrveni kao što si ti to najavio... fuj, komunisti, fuj

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije