Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Referendum o ćirilici'

Peđa Grbin: Referendumsko pitanje poslat ću na ocjenu ustavnosti

Peđa Grbin
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/2
03.07.2014.
u 15:02

Moj prijedlog će biti da se sa zahtjevom ide prema Ustavnom sudu na ocjenu ustavnosti pitanja – kazao je Grbin

Predsjednik saborskog Odbora za Ustav, SDP-ov Peđa Grbin najavio je da će referendumsko pitanje o dvojezičnosti poslati Ustavnom sudu na ocjenu ustavnosti.

- Nakon što izvješće Vlade dođe u Sabor, bit će sazvana sjednica odbora za Ustav i poslovnik i politički sustav te će se na njoj razmatrati zahtjev za raspisivanje referenduma. Moj prijedlog će biti da se sa zahtjevom ide prema Ustavnom sudu na ocjenu ustavnosti pitanja – kazao je Grbin koji će sjednicu odbora sazvati idući tjedan.

Nakon što je Vlada utvrdila vjerodostojnost potpisa prikupljenih za referendum o dvojezičnosti odnosno ćirilici, HDZ-ovci su ranije danas rekli da su uvjereni da će Odbor za Ustav, odnosno Hrvatski sabor pitanje uputiti Ustavnom sudu na ocjenu ustavnosti.

- Gotovo sam siguran, koliko to mogu biti, da će vladajuća većina odlučiti da ovo referendumsko pitanje ide na ocjenu Ustavnom sudu – rekao je HDZ-ov Davorin Mlakar kojeg čudi sporost Vlade u provjeri potpisa.

I laburist Dragutin Lesar vjeruje da referendumsko pitanje o dvojezičnosti treba poslati Ustavnom sudu.

- Da li će Sabor to prihvatiti, u ovom trenutku teško mi je prognozirati. Postoji navodno i mogućnost ili raspoloženje u vladajućoj većini da Sabor svojom odlukom ne raspiše referendum. Nije stvar da li bi bilo dobro, po meni bi to bila protuustavna odluka Hrvatskog sabora – rekao je Lesar te poručio da Sabor ima samo dvije opcije, da sam raspiše referendum ili da ga pošalje na ocjenu ustavnosti.

>> Maras: Za Sabin poraz su krivi HDZ i 'ćirilično pitanje'

Komentara 23

ZO
zoom
13:34 03.07.2014.

ocjenu referendumskog pitanja smije dati jedino narod na referendumu! dosta je toga da se narodu uporno brani izjašnjavanje i da se koriste razni prljavi trikovi ne bi li se izigrala volja naroda!!!

NE
neboiznadzagreba
13:33 03.07.2014.

Nema krivih pitanja,ima samo krivih odgovora .

KA
kafka
15:21 03.07.2014.

Grbina na provjeru uračunljivosti!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije