Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jasmina Popović
Autor
Jasmina Popović

Hrvatska se već crveni

ivo josipović
Goran Kovačić/Pixsell
01.01.2010. u 17:38

Hrvatska se već crveni zbog svojih nesposobnih političara i jalovih poduzetnika

Ivo Josipović najavio je da će Hrvatska biti crvena. Jadranka Kosor odmah je dometnula da Hrvatska neće biti crvena. Oboje griješe. Hrvatska već jest i te kako crvena. Crvena je od srama zbog svih onih koji su na Božić besplatni bakalar jeli na kantama za smeće, zbog onih koji kupuju u tzv. socijalnim dućanima, iz kojih se hvale da im je promet odličan, zbog redova pred pučkim kuhinjama koji su sve dulji, zbog desetaka tisuća novih nezaposlenih koji nikada neće naći posao, zbog sve mlađih novih umirovljenika koji dobivaju sve niže mirovine.

Stidi se već dva desetljeća zbog kriminala koji u njoj cvate kao na najboljem humusu, zbog Podravke, INA-e, HŽ-a, Poštanske banke i svoje tzv. elite koja čuči iza zatvorskih rešetaka. Hrvatska se duboko crveni zbog svojih nesposobnih političara i svojih jalovih poduzetnika, koji se iz dana u dan ispuhuju poput balona, zbog svojeg nepotrebnog siromaštva i nekažnjene pljačke. Nikakva kvaziduhovita prepucavanje političara ne mogu prikriti stvarnost i nije nikakvo čudo što građani ne žele izići na izbore.

Može se razumjeti zašto je Josipović za trenutak iskočio iz svoje u kampanji precizno građene uloge ujedinitelja i pomiritelja kako bi baš u Rijeci, utvrdi SDP-a, počeo vraćati dug stranci koja ga financira. Ponijelo ga je i što na karti Hrvatske prevladava crvena boja koja obilježava područja u kojima je pobijedio u prvom krugu. Jasno je i da je Kosorova morala reagirati na tu provokaciju štiteći boje svojih. Ali mnogo bi pametnije za obje strane bilo da se suoče sa stvarnošću.

Niti premijerka može živjeti na anketama o popularnosti, koliko joj god u ovom trenutku išle u prilog, niti Josipović, bude li predsjednik, može osigurati pobjedu stranci koja ne nudi ništa. Politika se našla u bezizlaznoj situaciji. Ni vlast ni opozicija ne znaju izlaz iz nje pa su se dosjetili velike koalicije. Prizivaju je i Dražen Budiša i Antun Vujić i Vladimir Šeks, pri čemu jedni vide Milanovića na premijerskom mjestu, a drugi nastavak HDZ-ove vladavine uz podršku SDP-a. Ideje o velikim koalicijama javljaju se kada se jake stranke uplaše povezivanja slabijih i njihova apetita koji ne mogu zadovoljiti.

Sjete je se kada ih ugroze plime neovisnih lista, koje u pravilu nisu podložne onakvoj kontroli kakvu institucionalna politika želi. Tada interes lijevih i desnih nadvlada njihovu uzajamnu netrpeljivost, a pod motom brige za opće dobro stvori se nova interesna grupacija stopljenih boja, pri čemu su građani samo pokriće za to stapanje. Ideja u praksi može funkcionirati u situacijama u kojima se programi preklapaju, gdje postoji konsenzus oko načina provođenja ključnih reformi i relativno bezbolna mogućnost podjele ministarskih fotelja. Tada je, naime, priču lakše prodati javnosti, a ponekad su čak mogući i rezultati.

U hrvatskom slučaju stranačkih se programa nitko ne može sjetiti, reforme ni jedna vlast do sada nije imala petlje doista provesti ni sama pa je pitanje kako bi to uopće išlo u kombinaciji u kojoj se pokušavaju stopiti dva barem naizgled suprotna politička pola, a dogovor oko podjele resora nitko ne želi ni zamišljati ako se sjeti koliko je nekompetentnih ministara postavljano zbog stranačkih i koalicijskih križaljki. I dok su motivi politike jasni, u pitanju je borba za opstanak, pitanje je koji bi uopće bio interes građana da umjesto jedne nesposobne velike stranke na vlasti imaju dvije takve. SDP i HDZ, istina, shvaćaju da nešto jako nije u redu, ali još ne shvaćaju koliko su uništili povjerenje naroda u politički sustav.

Ponašajući se kao da je i dalje bitno tko je na vlasti, previđaju duboko gađenje koje građani imaju prema njima, bili crveni, crni ili plavi. Hrvatska je podijeljena, ali ne toliko prema stranačkim bojama, nego prije svega prema siromaštvu i bogatstvu, poštenju i nepoštenju. Stranačke podjele građanima su jednako iritantne kao i njihova zbližavanja. Niti trpe da se vole niti da se mrze. Jednostavno ih više ne zanimaju jer od njih više ništa ne očekuju.

Ključne riječi

Komentara 28

OB
-obrisani-
21:40 01.01.2010.

Budiša je politički slijepac. Najveći politički luzer. Sigurno mu je loše krenulo i s kupusom pa se vratio u politiku. Uništiti i ovo malo nade što nam je ostalo. On bi zbrajanjem zla htio postići nešto dobro. Svaki će pametni i domoljubni Hrvat, na pitanje JESTE LI ZA KOALICIJU SDP-a i HDZ -a?, lakonski odgovoriti da nije ni za HDZ ni za SDP.

IS
iskreno
23:26 01.01.2010.

01.01.2010. u 22:56h Internet - Nije mi bila namjera ovdje komunicirati sa idiotima poput tebe. Korumpiranu Jasminu Popović PLAĆAJU Ivica Todorić i Milan Bandić, dva oka u glavi. Eto, toliko idiote...

IS
iskreno
19:12 01.01.2010.

Serija tekstova sponzoriranih od Milana Bandića se nastavlja... Korumpirana kvazi-novinarka Jasmina Popović upregnula je sve svoje kapacitete za račun čovjeka koji je plaća. Danas već dva teksta... Srećom, njihovi kapaciteti su jako limitirani... A ulični kriminalci koji upravljaju navedenim dvojcem sitno broje... Milan Bandić: \"Konj, a ne stranka!\"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?