Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Marko Biočina
Autor
Marko Biočina

HEP izgubio bitku, ali bi mogao biti na putu konačne pobjede

ombla
Grgo Jelavić/PIXSELL
13.04.2013. u 12:00

Ako revizija utvrdi da je HE Ombla održiva, projekt se neće moći zaustaviti

Čini se da će HEP-ovi bageri, već upućeni na izvorište dubrovačke rječice Omble, ipak morati, barem privremeno, prikočiti. Realizacija projekta na kojem se radi već četrdeset godina pričekat će još barem nekoliko mjeseci koliko će minimalno potrajati konačna procedura usklađivanja projekta s ekološkim uvjetima koje njegova lokacija zahtijeva. Znači li to i tihi odustanak od projekta – kao što u HEP-u strahuju? Zasad za takav zaključak nema uporišta iako je očito da će projektna dokumentacija Omble biti još jednom temeljito analizirana. U kompaniji kojoj je upravo HE Ombla jedina šansa da pokrene gradnju nekog većeg objekta do kraja ove godine odluka ministra Zmajlovića nesumnjivo će izazvati nervozu. Ipak, dobar dio te nervoze mogao je biti izbjegnut da je HEP uvažio ranije naputke ministarstva i pokrenuo sporni proces usklađivanja s ekološkom mrežom. Doduše, za svoj stav u HEP-u su vjerojatno i imali određeno pravno obrazloženje, no sad su na bolan način shvatili da i iznad zakona postoji – zakon. A to je zakon politike koji je u ovom slučaju presudio da sve procedure do posljednjeg slova moraju biti ispunjene. Utoliko, HEP je izgubio bitku, ali je možda na putu da dobije rat. Potvrdi li i ova posljednja revizija njihove tvrdnje da je projekt održiv, više ga nitko neće moći zaustaviti. Nakon četiri desetljeća još nekoliko mjeseci čekanja i nije visoka cijena za takav ishod.

>> HE Ombla ne smije se graditi, Mirela Holy traži Čačićevu ispriku

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?