Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gojko Drljača
Autor
Gojko Drljača

Hanfa indicijama snažno pritišće MOL, ali još nema pravih dokaza

\'24.05.2004.Zagreb - Inina zgrada na Aveniji Veceslava Holjevca Photo: Boris Scitar/Vecernji list\'
Boris Ščitar/Pixsell
03.04.2011. u 12:00

Potvrde dubokog sukoba Mađara i hrvatskih vlasti nižu se jedna za drugom. Bitka je sve oštrija

Hanfa je zamrznula bitku za Inu u trenutku kad su hrvatska država i svi hrvatski investitori kontrolirali ukupno 48,89 posto dionica Ine, dok su strani investitori stekli 49,08 posto dionica. Hanfa, sudeći prema dopisu upućenom DORH-u, sumnja kako MOL manipulacijama povezuje strane investitore.

Ako indicije koje je prikupila Hanfa navode na pravi trag, ispada da je Mađarima u trenutku zamrzavanja trgovine Inom na Zagrebačkoj burzi trebalo manje od jedan posto dionica da preuzmu kontrolu nad više od 50 posto dionica nekada hrvatske nacionalne naftne kompanije.

Ton dopisa koji je Hanfa poslala DORH-u jasno govori o dubini sukoba između predstavnika ne samo hrvatskog regulatora nego i hrvatske države s mađarskim MOL-om. Visoku razinu nepovjerenja prema mađarskim namjerama pokazala je u istom trenutku i Vlada RH. Premijerka Kosor najavila je zakon kojim će se zabraniti stjecanje više od 49,99 posto dionica Ine. Je li se Vladi učinilo da bi MOL mogao preteći hrvatske mirovinske fondove u bitki za jedine preostale dionice Ine u slobodnoj trgovini?

Ako Hanfine indicije upućuju na to da je MOL nešto manipulirao ili da netko kupnjom dionica Ine pere novac, onda isto tako postoje indicije da su nakon MOL-ove javne ponude za kupnju dionica Ine mirovinski fondovi iznenada počeli koordinirano kupovati Ininu dionicu po astronomskim cijenama, a da ih dvije godine prije toga Inine dionice maltene uopće nisu zanimale uz daleko niže cijene. Hanfa u nastupu fondova nije prepoznala koordinirano ponašanje, iako je bilo i takvih špekulacija. Upravo suprotno, obrušila se na MOL-ova glasnogovornika koji je upirao prstom u tom smjeru.

Bilo kako bilo, sve je očitije da je bitka za Inu između MOL-a i hrvatskih vlasti sve oštrija. Ona se, primjerice, ogleda i u oprečnim stavovima suvlasnika o tome treba li Ina isplatiti dividendu iz iznimno visoke lanjske dobiti ili ne treba. Zoltan Aldott, mađarski predsjednik uprave Ine, poručio je da bi dobit trebalo zadržati u kompaniji, a hrvatski predsjednik Nadzornog odbora Davor Štern rekao nam je da je država zatražila dividendu.

U zaborav su već pala natezanja oko ugovora o plinskom poslovanju, gdje je MOL zatražio da hrvatska država preuzme gubitke u uvoznom dijelu plinskog biznisa, dok bi on gomilao samo profite u domaćem plinskom poslu. Tu postoji neki nejasan sporazum.

Ako se sjetimo dioničarskog ugovora, kreiranog u vrijeme Damira Polančeca, onda je jasno da zahvaljujući njemu Mađari već imaju kontrolu nad Inom kao da imaju više od 50 posto dionica.

Stoga je već sama javna ponuda bila veliko iznenađenje, a ako Hanfine indicije DORH pretvori u dokaze, onda će posebno na težini dobiti već zaboravljene informacije o tome da je MOL pomagao Polančecu da prikrije posljedice tajnog menadžerskog preuzimanja Podravke. Ako se indicije Hanfe pokažu nedokazivima, mađarska blokada pristupa EU mogla bi postati ozbiljna priča.

Ključne riječi

Komentara 5

OB
-obrisani-
13:14 03.04.2011.

Dobro je netko primjetio da su indicije.

MA
mamut
22:24 03.04.2011.

E moj Gojko Drljača, baš ga drljaš... A mogao bi postati veliki novinar istraživač kad bi istražio slijedeće tvrdnje: Najbliži Jacin \"vanjski suradnik\" nije više Škegro nego Davor Štern. On joj šapće na uho ono što ona želi čuti, a zauzvrat ona ga je postavila za gubernatora u INI. A pritom nema pojma da je Štern na platnom spisku Surgutneftegaza - ruske tvrtke koja ima 21% dionica MOLa, i tvrtke čiji je 37%tni vlasnik sam Putin. Surgut nema jasnu i transparentnu vlasničku strukturu pa mu mađarski regulator ne dozvoljava da sudjeluje u radu nadzornog odbora ni skupštine MOLa! A nema jasnu vlasničku strukturu baš zbog Putina. Naš pak Davorin Štern angažiran je od Surguta da zgadi MOLu ulaganje u INU kako bi MOL pristao na zamjenu dionica: Surgut MOLu daje dionice MOLa u trezor, a MOL to plaća dionicama INE i još nekom \"sićom\". Vlasnik INE postaje Surgut, a jedan od najbogatijih Hrvata izraelskog porijekla - Štern koji će za tajposlić dobiti nekoliko desetaka milijuna EURa. A Partner mu je bivši Sanaderov glasnogovornik Maček. Eto to ti istraži, pa ćeš konačno nešto pametno napisati. A ima ljudi kod kojih sve ovo možeš provjeriti... Kod onih kod kojih su Štern i Maček već bili i lobirali...

KL
klek88
23:22 03.04.2011.

MOL NE VOLI RUSE ZNAM BIO SAM U KONTAKTU SA PREDSJEDNIKOM MOLA ALI ON KAŽE DA JE INA NJIHOVA IMAM PAPIRE SA PREZENTACIJE GDJE SE TO JASNO I VIDI.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?