Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAVIKE

Štediše mjesečno u prosjeku izdvajaju 452 kn

štednja
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
21.10.2015.
u 08:03

U regiji prednjače Austrijanci koji mjesečno izdvajaju 201, Slovaci štede 94, Česi 47 eura. U banci novac drži 41% građana

        Štediše u Hrvatskoj mjesečno izdvajaju u prosjeku 452 kn (59 eura), pokazalo je istraživanje koje je za Erste banku na uzorku od 500 građana provela agencija IMAS. Za 90 posto njih motiv je stvaranje zalihe „za crne dane“ i manje ili veće kupnje, za malo manje od trećine (29 posto) renoviranje, a štednja za starost za petinu ispitanika. Potrebe štednje svjesno je 80 posto ispitanika, a najviše štede u dobi između 30 i 49 godina – prosječno 548 kn mjesečno, no 27 posto voljelo bi izdvajati više.

Mladi u dobi do 29 godina u prosjeku mjesečno štede 391 kn, a stariji od 50 godina 395 kn te ih je više od trećine zadovoljno ušteđenim iznosom. U regiji prednjače Austrijanci koji mjesečno izdvajaju 201 euro, Slovaci štede 94 eura, Česi 76. Od hrvatske je niža prosječna štednja u Mađarskoj (47 eura), Rumunjskoj (41 euro) i Srbiji (35 eura), a u svim je zemljama, osim Slovačke i Mađarske, u ovoj godini rasla. Još uvijek je najpopularnija štednja u banci, gdje novac drži 41 posto ispitanika, slijede životna osiguranja, stambene štedionice, investicijski fondovi i dobrovoljna mirovinska štednja.  

>>  Ovo je 9 navika koje će vam pomoći da stvorite bogatstvo s malom plaćom

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije