Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 115
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Štednja

Lalovac angažira četiri kuće za analizu rashoda u hrvatskom proračunu

Boris Lalovac Branko Grčić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
14.10.2014.
u 22:10

Pad prihoda tjera Vladu da smanji potrošnju, no sve je manje vremena za to

Ministar financija Boris Lalovac osigurao je stručnu pomoć Svjetske banke i MMF-a za dubinsku analizu rashoda, a uz financijaše iz dviju međunarodnih financijskih ustanova, na tom poslu trebala bi se angažirati i dva domaća instituta: Ekonomski i Institut za javne financije.

Ugroženi prosvjetari

Iz domaćih se kuća ne mogu dobiti detaljnije informacije o angažmanu jer tek čekaju dogovor s ministrom, no prvi je o tome za Bloomberg progovorio Carlos Piňerúa, novi predstavnik Svjetske banke u Hrvatskoj. Piňerúa je rekao da pomaže Hrvatskoj u pregledu potrošnje i poziva je na rješavanje problema s visokom stopom nezaposlenosti i javnog duga kako bi se “spriječile nepovratne promjene nakon šest godina recesije”. MMF će, kazao je Lalovac, svojim dijelom tehničke pomoći “u postavljanju metodologije izračuna rashoda” krenuti u studenome. Već i ti rokovi pokazuju da će dubinska analiza malo značiti za vrijednost proračuna u 2015. jer bi taj dokument u studenome trebao biti u Saboru.

Lalovac je već počeo mahati podacima koliko se trošilo 2007. i 2008., godinama koje mu služe kao baza na koju bi rado vratio državnu potrošnju. No, želje i priče su jedno, a realni odnosi snaga unutar Vlade i društva sasvim drugo. Tako ministar obrazovanja Vedran Mornar očekuje da mu se rebalansom osigura novac za dvanaestu plaću, a ministar zdravlja da mu Vlada počne plaćati zdravstveno osiguranje za djecu, umirovljenike i sve druge socijalne kategorije kojima je priznato pravo na besplatno liječenje.

Sve počinje od njih

Dubinske analize rashoda uobičajene su u svim ozbiljnim državama i traju mjesecima, tako da bi ova koju pokreće Boris Lalovac mogla poslužiti kao temelj za pripremu proračuna za 2016., bude li ga iduća Vlada htjela koristiti, jer kod nas je pravilo da se svaki novi ministar ponaša kao da se vrijeme počinje računati od njegova dolaska. Očekuje se da će ovogodišnji prihodi podbaciti od 1,5 do 2 milijarde kuna – na približno 115 milijardi, a za taj podbačaj povećao bi se i planirani deficit. Potpredsjednik Vlade Branko Grčić obećava da će država pokriti ključne troškove – plaće, mirovine i socijalna davanja, a štedjet će se na materijalnim rashodima, subvencijama, a dijelom i na kapitalnim ulaganjima.

>> Amerikanci će Poreznoj upravi pomoći u borbi protiv utaje poreza

>> Šef Vlade o proračunu: Da zaradite, prije toga morate nešto i potrošiti

Komentara 1

DU
Deleted user
14:02 15.10.2014.

Djela, a ne riječi. I bez angažiranja ovolikog broja ljudi, svaki zna da prvo treba ukinuti more agencija , instituta i td. jer imamo resorna ministarstva nadležna za ista područja. Ali ako imamo još i institut, pa agenciju, pa zavod za iste stvari, imamo još barem tri voditelja ili kako se već nazovu, pa barem šest pomoćnika, pa još toliko savjetnika..... eto gomile bespotrebno zaposlenih . Većina tih ustanova ima u prosjeku po 60-tak zaposlenih s ogromnim plaćama. Nema dugo da je Večernjak objavio popis svih takvih ustanova. Zastrašujuće.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije