Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MRAČNA STRANA

Jeste li ovisni o svom smartphoneu?

Smartphone
Foto: Laura Lean/Press Association/PIXSELL
14.05.2015.
u 09:54

Postoji čak i izraz za strah od neimanja mobilnog telefona – nomofobija

Moderni pametni mobilni uređaji poput smartphonea mogu biti odličan alat jer pružaju ogromnu količinu informativnih i zabavnih sadržaja na dohvat ruke. Međutim, postoji i druga, mračna strana, jer korištenje takvih uređaja može nam se toliko uvući pod kožu da dolazi do prave ovisnosti. Postoji čak i izraz za strah od neimanja mobilnog telefona – nomofobija.

Kako prenosi Telegraph, istraživanje britanskog regulatora Ofcoma, čiji su rezultati objavljeni ovaj tjedan, pokazuje da se količina vremena provedenog online više nego udvostručila u deset godina, od 9,9 sati na tjedan na čak 20,5 sati. Drugo istraživanje pokazalo je da prosječni Britanac provjerava svoj mobitel 50 puta na dan.

Dr. Richard Graham, stručnjak za ovisnost o tehnologiji, kaže kako se taj problem tijekom posljednjih nekoliko godina znatno pogoršao zbog poplave novih uređaja kojima se moguće spojiti na internet, od tableta do nosivih uređaja. Graham ovisnicima preporučuje da se potpuno odreknu uređaja barem na nekoliko dana.

– Vrlo je važno da dobijete kontrolu nad alatom, a ne obrnuto – rekao je Graham.

Što vi mislite o ovoj temi? Jeste li i sami ovisnici o smartphoneima ili drugim uređajima? Recite nam u komentarima.

>> Ovo je 10 znakova koji pokazuju da ste previše na internetu!

>> Nevjerojatno teška, frustrirajuća i iritantna igra koja stvara naviku

Komentara 1

DU
Deleted user
07:34 22.05.2015.

Bar sto se morala tice u svakom slucaju je bolje gledati u mobitel nego na bankovni racun.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije