Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SEZONA Za deset mjeseci jadranski domaćini ostvarili pozitivan rezultat

Francuska, Portugal i Italija u minusu, naš turizam u plusu

19.11.2008.
u 17:36

Turistički su domaćini do studenoga ugostili 10,3 milijuna turista i uknjižili 57,3 milijuna noćenja. Rast prema prethodnoj godini u dolascima iznosi dva, a u noćenjima tri posto. Nevelik plus prema prethodnoj godini zvuči puno bolje kad ga se usporedi s rezultatima koje su u 2008. ostvarile druge turističke zemlje.

Odustali od skladišta
Za velesile poput Fancuske i Italije već se zna da godinu neće završiti pozitivno. Obje imaju turističke minuse. Italija, recimo, od čak šest posto. Portugalski turizam također nije u plusu. Popis zemalja s nezadovoljavajućim rezultatima i podbačajima u odnosu na planirano prilično je dugačak. No, to je tek početak problema. Naime, iako se kriza naslućivala, a pad turističkog prometa, globalno gledano, obilježio već drugu polovicu 2008., najteže tek treba doći.

U svjetskim se razmjerima očekuje stagnacija putovanja. Svjetska turistička organizacija, kao i hrvatska, planira ili jednak broj putovanja kao 2008. ili, u najboljem slučaju, rast od dva posto. Kako će, pak, Hrvatska ostvariti svoj plan, trebalo bi biti jasnije za desetak dana. Ministarstvo turizma i Glavni ured Hrvatske turističke zajednica prije nekoliko dana predstavili su okvire. Sve se mobilizira za snažniju promociju. Za tu će se namjenu u 2009. udvostručiti budžet, pa će HTZ raspolagati sa 130, umjesto 65 milijuna. Istodobno, Glavni ured HTZ-a odustaje od gradnje skladišta u Velikoj Gorici, smanjuje izdavaštvo itd. Kako će izgledati sve mjere, znat će se uskoro.

Zadatak povjerenstva
One su zadatak novoosnovanog Povjerenstva za usklađivanje promotivnih aktivnosti, kojem će na čelu biti ministar turizma. Zasad je poznato da će prioritet biti bliža tržišta. Zašto, tumači ministar Damir Bajs: “Procjenjujemo da će kriza manje pogoditi turističke zemlje koje su bliže emitivnim tržištima, koje imaju više individualnih i gostiju koji se vraćaju dva i više puta. To sve Hrvatska jest.”



Hotelijeri za PDV od šest posto

Sutra u Zagrebu počinje dvodnevni Kongres hotelijera. I oni su za resorno turističko ministarstvo i Vladu priredili poduži popis želja i potreba. Nakon ugostitelja, koji su početkom tjedna imali svoj redoviti godišnji kongres u Opatiji, i hotelijeri ističu zahtjev da se PDV snizi na šest posto za usluge smještaja, hrane i pića u komercijalnim objektima. Također će zatražiti mjere za poticanje investicija te općenito poticajnije makroekonomsko okruženje. Na listi je i zahtjev da se preispitaju svi fiskalni i parafiskalni nameti na državnoj i lokalnoj razini. Jedan od zahtjeva hotelijera jest i da se intenzivira promocija, što je iz Ministarstva turizma već obećano.

Želite prijaviti greške?