Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
23.03.2013. u 12:59

Don Ivan nas poziva da u našim molitvama i sjećanju nađu svoje mjesto i naši stradali misionari, posebno fra Vjeko Ćurić i s. Lukrecija Mamić

Sutra 24. ožujka, na Cvjetnicu, pada i Dan svjedoka vjere koji Crkva obilježava već dvadeset godina. Uveden je taj dan 1993. godine. Povod za taj datum jest mučenička smrt salvadorskog nadbiskupa Oscara Romera (Oscar Arnulfo Romero y Galdámez r. 1917.). Dok je slavio svetu misu u bolničkoj kapelici došli su i ubili ga 24. ožujka 1980. godine.

Prije nego što je izdahnuo rekao je: “Neka se Bog smiluje ubojicama”. Poznata je i njegova izjava, jer je znao da će ga ubiti: “Da, ubit će mene, ali neće ubiti istinu!”

Optuživali su ga sa svih strana i na sve strane.

Znao bi poručiti onima koji su ga optuživali: “Crkvu se progoni zato što uistinu želi biti Crkva Isusa Krista.

Dok naviješta spasenje na drugom svijetu, ne uranjajući sama u realne probleme ovoga svijeta, poštuje ju se i hvali - čak ju se obasipa privilegijama.

Ali ako ostane vjerna svom poslanju i ukaže na grijeh koji toliki broj ljudi baca u bijedu, ako naviješta nadu u pravedniji i ljudskiji svijet, progoni ju i kleveće, naziva ju se subverzivnom i komunističkom.”

Stekao je brojne protivnike samo zato što se zalagao za siromašne, obespravljene, nezaštićene, odbačene…

U povodu Dana svjedoka vjere vjernicima, ali i svim ljudima dobre volje, obratio se pismom 1. ožujka don Ivan Štironja, nacionalni ravnatelj papinskih misijskih djela Bosne i Hercegovine. U pismu je posjetio na izvješće agencije Fides, novinske službe Zbora za evangelizaciju naroda.

Ta agencija navodi kako je u 2012. ubijeno 12 pastoralnih djelatnika, 10 svećenika, jedna redovnica i jedna laikinja.

A zadnjih 20 godina ubijeno je čak 1.012 pastoralnih djelatnika. Znači, u prosjeku je godišnje ubijeno 50 pastoralnih djelatnika diljem svijeta.

Skoro svaki tjedan jedan pastoralni djelatnik je izgubio život.

Don Ivan nas poziva da u našim molitvama i sjećanju nađu svoje mjesto i naši stradali misionari, posebno fra Vjeko Ćurić i s. Lukrecija Mamić.

Fra Vjeko je ubijen u Ruandi 31. siječnja 1998., a s. Lukrecija u mjestu Kirembi u Burundiju 27. studenoga 2011.

Zatim, don Ivan nas sve poziva da izmolimo sutra misijsku krunica!

Evo prigodnog dana da nešto pred ovogodišnji Uskrs u godini vjere učinimo za naše misionare i misionarke!
 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?