Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 65
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
založene dionice

Zagrebačka banka aktivirala hipoteku: prodaje Novi list

\'11.06.2005.,Rijeka - Robert Jezic  Photo: Goran Kovacic/PIXSELL\'
Foto: Goran Kovačić/Pixsell
1/3
11.11.2011.
u 18:10

Dioki je dionice Novog lista založio kao osiguranje kredita od 30 milijuna kuna uzetog u Zagrebačkoj banci.

Zagrebačka banka oglasit će sutra u dnevnim novinama da prodaje 80 posto udjela u Novom listu čije je dionice, očigledno, Dioki založio kao osiguranje kredita od 30 milijuna kuna uzetog u Zagrebačkoj banci. Sama banka odbila je govoriti bilo što za javnost o toj transakciji dok se oglas ne objavi pravdajući to uvjetima natječaja. Postupak prodaje povjerili su investicijskoj kući Interkapital. U Novom listu tvrde da njihovi poslovni rezultati nisu loši, ako se ne računaju obaveze koje im je nametnuo i stvorio Dioki i njegov vlasnik Ježić.

Novi list ima približno 20 milijuna kuna obveza prema bankama koje ih poslovno prate te 10-ak milijuna kuna prema drugim vjerovnicima, ali isto tolika su im i potraživanja od poslovnih partnera, najviše od Diokija. Zaposlene nije iznenadilo da je Zagrebačka banka aktivirala hipoteku sada jer je prethodilo drastično rezanje primanja zaposlenih kojima je za prošli mjesec isplaćen minimalac, a razliku od 50 posto plaće dobit će kad bude novca.

Natezanje s vjerovnicima

S druge strane, situacija u Diokiju, vlasniku Novog lista, nije nimalo bajna. Već mjesecima traje natezanje između vlasnika Roberta Ježića i vjerovnika, uglavnom banaka kod kojih je Dioki zadužen za oko milijardu kuna i koje žele da Ježić izađe iz vlasničke strukture te petrokemijske tvrtke. Iako banke, među kojima je i Zaba, prihvaćaju plan poslovnog restrukturiranja Diokija, ne žele ga provoditi s Ježićem. Kako je već ranije izjavljivao ministar gospodarstva Đuro Popijač, koji posreduje između banaka i Diokija budući da u toj tvrtki radi gotovo tisuću zaposlenih, banke traže vlasničko restrukturiranje te petrokemijske tvrtke, točnije da Ježić izađe iz vlasničke strukture. U tome je trebao pomoći i general Ivan Čermak, vlasnik tvrtke Crodux, koji je sam bio pustio probni balon i tvrdio da je zainteresiran za preuzimanje manjinskog dijela Diokija.

Ubrzo je povukao tu izjavu i rekao da nema dovoljno informacija o kompaniji i njezinoj financijskoj situaciji pa od ulaska u nju odustaje. Ježić se pak cijelo vrijeme protivio izlasku iz Diokija, a Zaba je sada ostvarila crni scenarij i aktivirala svoju hipoteku na dionicama Novog lista kojima se jamčilo za kredit Diokiju. Ta tvrtka nije dužna samo bankama nego i HEP-u, ali i Ini. Dugovanje Hrvatskoj elektroprivredi iznosi 180 milijuna kuna, a Ini oko sto milijuna. HEP je zbog svog potraživanja bio blokirao račun Diokija.

Robert Ježić, vlasnik Diokija i Novog lista, ima isključen mobitel, a tajnica predsjednice uprave Diokija Vidonija Miletić Puklavec poručila je da uprava prije ponedjeljka neće davati neće davati nikakve izjave o aktiviranju Zabine hipoteke i prodaji Novog lista.

Komentara 15

BM
BRANITELJ-MUP
18:48 11.11.2011.

Znaći ja Vas moram pokrenuti da napišete članak o Novom Listu. Fala bogu bili ste brzi....he..he..he Admine, pozdravi urednika! E sad, obzirom da ste ipak nešto napisali o svojim kolegama koji tako lijepo se......po novinama članke o svemu i svakomee kao uostalom i VI, krenite u istraživanje milionskih pozajmica Novom Listu, pa neka Vam oni opet odgovore kako dobro posluju s minimalcima. Šteta da ovo ne čita netko iz DORH-a. Bi, da treba je.....mene!

TO
Toni50
18:55 11.11.2011.

Zagrebačka banka aktivirala hipoteku: prodaje Novi list iako zna da je stari i otrcani te vrijednosti pišljivog boba !

Avatar bok
bok
19:40 11.11.2011.

Novi list tak i tak nevalja nist. Po Darwinu...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije