Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SVI IH TRAŽE

Zaboravite zanimanja budućnosti, ovo su zanimanja sadašnjosti

Zaboravite zanimanja budućnosti, ovo su zanimanja sadašnjosti
Foto: Shutterstock
1/3
28.06.2019.
u 10:59

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta vrlo aktivno provodi mjere i aktivnosti kojima se potiče upis u strukovne škole i na obrtnička zanimanja

Iako svi govore o poslovima budućnosti, koje svakako trebamo usvojiti, trebamo biti svjesni da određena zanimanja imaju itekako važnu ulogu u današnjem gospodarstvu te da će ih biti potrebno sve više. Deficitarna zanimanja imaju stvarnu potrebu na tržištu rada, a nerijetko i omogućavaju učenicima da već po završetku škole nađu zanimanje ili čak otvore vlastiti obrt. Sve je to dugotrajan proces koji zahtjeva učenje, predani rad i strpljivost, ali uz pomoć Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta danas mladi imaju veće šanse za uspjeh.

Ovo su neka od zanimanja „sadašnjosti“ koji jamče siguran posao u Hrvatskoj:

Autolakirer, autolimar, automehatroničar – automehaničari kao i njihovi srodni kolege popravljaju i održavaju automobile, teretna vozila i manje kamione. Osim poznavanja dijelova automobila i principa rada motora, moraju još usvojiti specifična znanja poput toplinskih i hidrauličnih zakona i procesa. Školovanje se odvija u obrtničkim školama s programom osposobljavanja za automehaničara i traje tri godine. Tko zna, možda se novi Mate Rimac upiše baš ove godine u jedan od automobilski orijentiranih programa.

Bravar – možda vam je prva asocijacija samo na brave za vrata, ali bravari izrađuju dijelove metalnih konstrukcija, obrađuju limove, metalne profile i cijevi te izvode razne montažne radove na građevinskim objektima, kao što su ograde, metalni prozori i vrata i metalni namještaj. U radu se koriste raznim alatima i strojeve – od jednostavnih ručnih alata do većih elektroaparata za zavarivanje, stoga većina ima dobru tjelesnu kondiciju. Nakon završene osnovne škole, on koji žele usvojiti teoretsko znanje i vještine za bravara trebaju upisati trogodišnju industrijsku ili obrtničku srednju školu. Nakon trogodišnje škole bravari se mogu nastaviti školovati za strojarskog tehničara. Nakon položenog završnog ispita bravar se može zaposliti u metalskoj industriji, građevinarstvu, u ostalim industrijskim granama ili otvoriti vlastiti obrt.

Dimnjačar – dimnjačari su prvenstveno tu da čišćenjem i ispitivanjem svih vrsta dimnjaka i njihovih spojnih dijelova, te provjerom ventilacijskih i sličnih uređaja, ogrjevnih naprava i centralnih ložišta, osiguraju sigurne uvjete u našim domovima. Kao mjera zaštite od požara, dimnjačar radi i nadzor prilikom izgradnje novih dimovodnih objekata, reatestaciju postojećeg stanja dimnjaka i izdavanje dokumentacije (elaborata) o ispravnosti.

Elektroinstalater - elektroinstalateri ugrađuju, servisiraju i popravljaju sve vrste električnih instalacija i električne rasvjete. Sa sve većom uporabom električne energije čak i kod automobila, procjenjuje se da će ubuduće sve više elektroinstalatera biti osposobljeno za instaliranje složenih aparata kao što su električni punjači i razni kompjuterski uređaji. Elektroinstalateri se osposobljavaju u trogodišnjim obrtničkim školama.

Fasader - ovi građevinski majstori postavljaju i obnavljaju fasade na raznim građevinskim objektima. Oblaganjem vanjskih zidova štite građevine od različitih vremenskih neprilika te su neophodni u današnje vrijeme pametnih i energetski učinkovitih domova. Za fasadera je potrebno završiti srednje strukovno obrazovanje u trajanju od tri godine.

Instalater grijanja i klimatizacije – Klima uređaji i grijaći aparati su zastupljeni u svim domovima u Hrvatskoj, pa je samim time i potražnja za njihovim održavanjem velika. Osim u našim domovima, ti uređaji su bitni u raznim javnim ustanovama, poput bolnica, ali i u poljoprivredi, poput raznih modernih staklenika i prostorima gdje se uzgajaju domaće životinje. Instalateri grijanja, hlađenja i klimatizacije školuju se u odgovarajućim programima strukovnih škola, koje traju tri godine.

Limar – ovo je jedno od zanimanja gdje ima širok spektar mogućnosti usavršavanja. Od izrade i montiranja raznih metalnih konstrukcija za građevinarstvo do dijelova za automobile i čak zrakoplove Zato, ovisno o konstrukcijama na kojima rade, razlikujemo tzv. autolimare i građevne limare. Limari se osposobljuju u industrijskim i obrtničkim školama po trogodišnjem programu.

Konobar, kuhar – ljeto je tek počelo, a glavna vijest je da nedostaje kuhara i konobara diljem Jadrana. Radni uvjeti ovise o ugostiteljskim objektima, a oni mogu varirati od obiteljskih konoba do restorana u najboljim hotelima. Kuhari i konobari se školuju u ugostiteljsko-turističkim školama. Zasigurno dva najpoznatija „konobara“ u Hrvatskoj su Luka Modrić i Vedran Ćorluka koji su nakon srednje škole ipak odabrali drugi smjer, a mi smo im zahvalni na tome.

Krojač, obućar – krojači i obućari izrađuju artikle prema prethodno kreiranom modelu, bilo da se radi o njihovoj kreaciji ili tuđim šablonama. Danas najčešće izrađuju odjeću i obuću po mjeri, ali također popravljaju i preinačuju sašivenu odjeću, poput vjenčanica. Budući krojači trebaju završiti trogodišnju industrijsku ili obrtničku školu tekstilnog smjera.

Krovopokrivač – krov je jedan od temeljnih dijelova svake kuće i zgrade. Napravljen je tako da mora izdržati sve vremenske uvjete i nepogode. Zato je bitno da se obnova krova ili eventualna sanacija ne odgađa. Krovopokrivači rade sve poslove polaganja predviđenog pokrova krova, kako bi naše domove i imovinu zaštitili od nepovoljnih vremenskih utjecaja poput kiše i snijega. Krovopokrivači se mogu zaposliti u raznim građevinskim poduzećima ili specijaliziranim privatnim krovopokrivačkim obrtima, a mogu otvoriti i svoj obrt.

Vodoinstalater – danas smo navikli na blagodati modernog života. Pametni satovi javljaju poruke koje smo primili na pametni telefon, električne automobili peremo u pametnim garažama napajanim solarnim panelima, a u tuš kabinama streamamo radio ili YouTube. Dok sve radi normalno. I dok gubitak struje još možemo nekako izdržati, kada ostanemo bez vode tek tada postanemo svjesni koliko smo ovisni o „običnoj“ vodi. Bilo da se radi o kvaru ili preuređenju prostorija, jedan od najbitnijih majstora koje zovemo je vodoinstalater, jer je upravo on taj koji omogućuje siguran dotok vode od glavnog voda do trošila. Za posao vodoinstalatera potrebno je upisati srednjoškolski obrazovni program vodoinstalatera, a tijekom školovanja učenici stječu teorijska i praktična znanja koja su potrebna za uspješno obavljanje poslova.

Zidar - Sedam svjetskih čuda je sedam veličanstvenih čovjekovih dostignuća u arhitekturi i građevinarstvu, a da bi mi mogli danas uživati u njima, većinu njih su napravili stari majstori – zidari. Iako se njihovim djelima divimo čak i iz svemira, većinom ne razmišljamo da su upravo zidari najzaslužniji za njihovu realizaciju. Naravno, zidari rade i puno jednostavnije stvari, pa je osnovni posao svakog zidara zidanje, ali i razni drugi poslovi, kao što su postavljanje hidroizolacije, okvira za vrata, prozore i slično. Zidari najčešće rade na otvorenom, izloženi vremenskim utjecajima, pa su većinom snažnije tjelesne građe i stabilna zdravlja. Školuju se u industrijskim i obrtničkim školama u trajanju od tri godine.

Za sva ova zanimanja, i još puno ostalih, Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta vrlo aktivno provodi mjere i aktivnosti kojima se potiče upis u strukovne škole i na obrtnička zanimanja. U protekle tri školske godine stipendirali su se učenici strukovnih škola koji se obrazuju u deficitarnim zanimanjima po jedinstvenom modelu obrazovanja (JMO) sa 750 kuna mjesečno, odnosno 9 000 kuna godišnje, a za sljedeće tri godine planira se povećanje stipendije u iznosu od 100 posto, tj. 18.000 kn godišnje, odnosno do 54.000 kn u tri godine, kako bi učenici srednjih strukovnih škola, koji se obrazuju po navedenom modelu školovanja, mogli ostvariti svoj san. Obrazovanje bi trebalo biti aktivni nositelj promjena i novih potreba, kako u društvu i poduzetništvu, tako i na tržištu. Zato u Ministarstvu žele učenike potaknuti na konstruktivno promišljanje o vlastitoj budućnosti, a roditelje da im pomognu pravilno ih usmjeriti prema izboru zanimanja koje će im omogućiti ostvarivanje osobnih potencijala i zadovoljstva u budućem radnom životu. Više o poticajima saznaj ovdje.

Sadržaj omogućilo Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije