Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Analiza

Za milijardu automobila 2050. trebat će 190 milijuna barela nafte

nafta
Arhiva VL
23.03.2011.
u 16:18

Jedini način da se planet sačuva od kompletnog zagađenja i da se ne iscrpe svi izvori jest promjena u načinu potrošnje energije

Potrošnja energije do 2050. godine znatno će se povećati, a ne promijeni li se odnos prema načinu iskorištavanju energenata, sigurnost energetske opskrbe bit će krupno pitanje, prenosi The Telegraph. Zahtjevi za energijom zbog ekonomskog rasta sve su veći u Indiji i Kini, ali i na ostalim rastućim tržištima. Prema analizama koje prenosi The Telegraph, s dodatnih milijardu automobila koji će se na cestama diljem svijeta pojaviti do 2050. godine potražnja za naftom porast će sa 110 na 190 milijuna barela na dan. Ukupna potražnja za energijom porast će na jednak način, a to će udvostručiti količinu ugljika u atmosferi, odnosno bit će ga u zraku tri i pol puta više nego što znanstvenici smatraju dopuštenim da se ne bi ugrozili klimatski uvjeti, odnosno da ne bi došlo do globalnog zatopljenja. Iako je svijet već sada možda dosegnuo maksimalne mogućnosti proizvodnje nafte, nitko ne vjeruje da bi se crnog zlata moglo proizvoditi dvostruko više nego sada.

No analize koje prenosi The Telegraph pokazuju kako se svijet ipak može prilagoditi velikom rastu potrošnje energije, ali jedino ako se promijeni kolektivno ponašanje koje uključuje puno veću energetsku učinkovitost i hitni razvoj zaštitnih tehnologija koje će spriječiti zagađenje atmosfere ugljičnim dioksidom. Potrošnja nafte po glavi stanovnika u SAD-u veća je nego bilo gdje u svijetu, a kada bi se ta potrošnja smanjila na razine kakve su u Europi, to bi smanjilo potrošnju nafte u iznosu cjelokupnog izvoza crnog zlata iz Saudijske Arabije. Stoga bi trebalo biti moguće prilagoditi se rastu Kine, odnosno potrošnji koju imaju brzorastuća tržišta, a da se pritom ne iscrpe svi izvori energije i ne uništi planet.

Ključne riječi

Komentara 13

PO
PorfirioDiaz
19:28 23.03.2011.

problem nestašice fosilnih goriva neć se riješiti ulaganjem u alternativne izvore goriva, nego ulaganjem u razvoj alternativnih oblika transporta. zapravo, zabranite posjedovanje osobnog automobila u urbanim područjima i stvar se rješava sama od sebe.

KA
Kakma
19:31 23.03.2011.

Za 40 godina dakle 2050,ce na kugli zivjeti 15-20 milijardi ljudi,prema tome ce veci problem biti ishrana i voda za tu masu.Ako se covjek ne opameti on ce sam sebe unistiti a time ce i moguci problem sa gprivom biti automatski rijesen.

MA
MaloMisto
17:06 23.03.2011.

za ca. 40 godina, dakle 2050, biti ce nekoliko alternativnih goriva, od kojih se najmanje pogon na elektricnu energiju vec sada nadzire.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije