Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uvođenje reda

Za debitnu karticu naknada 0,2, a za kreditnu 0,3 posto

'visa20mastercard1'
' '
25.07.2013.
u 15:11

Neki trgovci, posebno na internetu, pri samom plaćanju traže od kupaca da plate još nekoliko eura više, ovisno o vrsti kartice kojom plaćaju. Sada je Europska komisija odlučila potpuno zabraniti takvu vrstu nadoplate za kartično plaćanje

Europska komisija odlučila je jučer zakonski ograničiti skrivene naknade kojih kupci često nisu ni svjesni, a koje banke naplaćuju trgovcu pri plaćanju debitnim ili kreditnim karticama. Tzv. razmjenske naknade – koje sada u Hrvatskoj za kartice Visa i MasterCard iznose u prosjeku 1,25 posto od iznosa transakcije, a u nekim drugim zemljama EU premašuju i 1,6 posto – uskoro neće moći iznositi više 0,2% za debitne te 0,3% za kreditne kartice. Nakon što taj prijedlog usvoje Vijeće i Europski parlament, prva 22 mjeseca nakon stupanja na snagu ograničenja od 0,2 i 0,3% vrijedit će samo u prekograničnom plaćanju, a nakon toga i u domaćem prometu. Ograničenja će se odnositi za kartice MasterCard i Visa, ne i za American Express i Diners.

Korist za potrošače

– Ako kupujete kameru koja stoji 100 eura i platite je karticom, trgovac od toga mora platiti naknadu banci. Ovisno o vrsti kartice kojom ste platili, ta naknada unutar vaših 100 eura može biti od 5 centi do 2 eura. Vi kao potrošač možda niste toga ni svjesni, ali taj neujednačeni trošak stvara nepovoljan učinak i na trgovce i potrošače – objasnila je jedna stručnjakinja EK koja je radila na izradi prijedloga. Trgovci katkad formiraju cijene tako što uračunaju najvišu naknadu koje im za kartične transakcije naplaćuje banka, što znači da kupci s karticama za koje banke ubiru manje razmjenske naknade zapravo subvencioniraju kupce s karticama s većim naknadama.

– Razmjenske naknade plaća trgovac, ali u konačnici je to na trošak kupca. A kupci ne samo da uglavnom nisu svjesni toga, nego ih se čak, nagradnim bodovima, potiče da koriste kartice koje njihovim bankama donose najveću zaradu – rekao je potpredsjednik Komisije Joaquin Almunia.

Komisija procjenjuje da će trgovci, jednom kada novi propis potpuno stupi na snagu, smanjiti trošak za 6 milijardi eura godišnje. Očekuje se da zbog takvog manjeg troška trgovci spuste cijene te da korist u konačnici imaju potrošači.

Maksimalno do 50 eura

Neki trgovci, posebno na internetu, pri samom plaćanju traže od kupaca da plate još nekoliko eura više, ovisno o vrsti kartice kojom plaćaju. No, sada je Europska komisija odlučila potpuno zabraniti takvu vrstu nadoplate za kartično plaćanje. Osim toga, Komisija je odlučila i zakonski smanjiti iznos koji vlasnik kartice osobno mora podmiriti u slučaju zloporabe njegove kartice nakon gubitka ili krađe. Umjesto 150 eura, koliko je maksimalni iznos troška sada, vlasnik izgubljene kartice maksimalno će platiti 50 eura, bez obzira na to koliko je kradljivac na njoj nabio troška. Europski povjerenik za unutarnje tržište Michel Barnier, koji je izradio prijedlog, požalio se da su Komisija i on posljednjih dana izloženi \"ludoj kampanji\" blaćenja za koju sumnja da su je pokrenule velike kartične kuće.

>>U Švicarskoj ne vrijede Europske kartice zdravstvenog osiguranja

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije