Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 122
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nakon Euromoneya

Vujčić u Beču pozvao Hrvate da pomognu u privlačenju stranih ulaganja

vujčić
Foto: Snježana Herek
1/2
16.01.2014.
u 14:00

U srednjoj i istočnoj Europi nema opasnosti od deflacije, a ja ju također ne vidim - rekao je guverner HNB.

- Privlačenje izravnih stranih ulaganja je ključni, čak nacionalni interes Hrvatske bez kojeg u budućnosti neće biti moguć održiv rast BDP-a odnosno životnog standarda - rekao je u srijedu navečer u Veleposlanstvu RH u Beču guverner Narodne banke Hrvatske (NBH) Boris Vujčić okupljenim hrvatskim bankarima i financijašima u Austriji.

- Na rješenju tog problema svi moramo raditi, od Vlade koja je najodgovornija za stvaranje odgovarajuće ulagačke klime do svakog pojedinca, uključujući i naše ljude u inozemstvu - istakao je Vujčić, pozvavši nazočne da pomognu gdje god je to moguće i budu „pozitivni“ u promoviranju Hrvatske koja je prošle godine „konačno počela sa strukturnim reformama kao važnim preduvjetom privlačenja investitora i njihovog kapitala“.

Osvrnuo se i na makroekonomske pokazatelje i monetarnu stabilnost RH o kojima je prijepodne govorio kao sudionik panel rasprave o stabilnosti i monetarnoj politici u zemljama središnje i istočne Europe (SIE) na konferenciji Euromoneya u Beču te stavove svojih europskih kolega iz Mađarske, Rumunjske, Češke i Litve.

- Crvena nit skupa bila je određena doza optimizma u regiji da stvari napokon kreću na bolje i da je primjetan lagani uzlazni potencijal, a potvrda tome su i reakcije s tržišta obveznica nekih zemalja srednje i istočne Europe koje su prvih dana i tjedana (n)ove godine izdale obveznice po vrlo dobrim cijenama uz dosta potražnje - rekao je hrvatski guverner.

Napomenuo je da i Hrvatska čiji je bruto domaći proizvod (BDP) u posljednjih pet godina recesije pao više od 10 posto, a 2013. za 0,8 posto očekuje prema projekciji u 2014. rast od 0,7 posto. Istaknuo je kako u ostvarenju te projekcije ima dosta rizika obzirom da se još ne zna na koji će se način napraviti fiskalna konsolidacij, odnosno smanjenje proračunskog deficita sukladno s Postupkom prekomjernog deficita EU-a čija je zadaća proračunski manjak članica vratiti ispod razine od tri posto, a javni dug ispod 60 posto BDP-a.

Govoreći o ulozi Narodnih banaka u očuvanju financijske stabilnosti zemlje, Vujčić je ustvrdio da RH ima jedan od najstabilnijih sustava u Europi s najvišom kapitalnom adekvatnošću i da mirno možemo čekati proljeće i provjeru kvalitete aktive koja će prethoditi objedinjavanju supervizija na razini Europske središnje banke.

Govorio je i o visokom javnom dugu RH kao ozbiljnoj prepreci za uvođenje eura, a iznenadio ga je relativno velik broj naših ljudi koji rade u Beču u financijskoj industriji. Nazočne je uvodno pozdravio hrvatski veleposlanik u Austriji Gordan Bakota istaknuvši značaj povezivanja i suradnje hrvatskih bankara, financijaša i poduzetnika u zemlji i inozemstvu za dobrobit Hrvatske.

Komentara 2

LU
lutomirski
16:12 16.01.2014.

nece vam niko investirati u tu propalu zemlju sa takvim zakonima....

EV
evropljanin
16:55 16.01.2014.

e moj vujcicu taj vlak je odavno prosao hrvatskom. jer stranci nisu budale. koliko mi je poznato da je austrija mnogo bila pogodna hrvatskoj , a po tome se pljuvalo.to je sve sto tu dobro napreduje.nezahvalnost .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije