Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
spremna za sud

Hrvatska ima dokaze da se Inom upravlja protuzakonito

Ivan Vrdoljak
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
28.11.2013.
u 11:03

Bude li doista arbitraže, vrijeme je i za pregovore o civiliziranu rastanku

Slučaj Ine neće se, vrlo je izgledno, zaustaviti samo na jednom arbitražnom postupku. Nakon što je mađarska naftna kompanija MOL objavila da pokreće postupak protiv hrvatske države pred Međunarodnim centrom za rješavanje investicijskih sporova u Washingtonu, arbitražni postupak priprema i hrvatska strana, doznaje Poslovni dnevnik.

– Sve je već spremno i uskoro će biti objavljeno pokretanje arbitražnog postupka protiv MOL-a – potvrdio nam je dobro upućen sugovornik iz izvora bliskih Vladi. Mađarskom će partneru Republika Hrvatska u tom postupku dokazivati protuzakonito upravljanje hrvatskom naftnom kompanijom, kao i neizvršavanje niza obveza koje je po ugovoru s državom MOL bio dužan provesti.

Krenu li doista obje strane s otvaranjem arbitražnih postupaka, pregovori koji se vode posljednjih mjeseci o poboljšanju međusobnih odnosa postaju suvišni. Umjesto pregovora o uređivanju relacija među partnerima u Ini, bit će potrebno ući u pregovore o njihovu civiliziranu rastanku.

U energetskim krugovima iz MOL-ove najave otvaranja arbitraže jučer se pak iščitavalo ponajprije novi pritisak na hrvatsku stranu da popusti MOL-ovim zahtjevima u daljnjim pregovorima. Takva tumačenja ohrabruje i činjenica da je objava otvaranja arbitražnog postupka u službenom priopćenju na budimpeštanskoj burzi bila popraćena i porukom da MOL ostaje “otvoren i za pregovore o sporu” s Hrvatskom. Neslužbeno su u Zagreb stigle i poruke iz te kompanije kako će se njihovom odvjetničkom timu angažiranom na ovom slučaju dati signal da se s konačnim pokretanjem procesa arbitraže pričeka ako bude ozbiljnih naznaka da će Hrvatska promijeniti svoja stajališta o pregovorima.

Vlada ne mijenja pozicije

Ključno za zaustavljanje arbitraže MOL-u je odustajanje hrvatske države u daljnjim pregovorima od svog inzistiranja na promjeni modela korporativnog upravljanja Inom, što je prvi korak u dogovorenom hodogramu, a na čijem korigiranju i usklađivanju s hrvatskim zakonskim okvirima ustraje pregovarački tim na čelu s ministrom gospodarstva Ivanom Vrdoljakom. Mađari i dalje nastoje izlobirati na političkoj razini promjenu smjera pregovora pa se tako čuje da i pojedinci iz Vladinih krugova nastoje uvjeriti hrvatske pregovarače da je MOL-ov upravljački koncept u Ini pravno utemeljen i da Vlada treba povući spomenuti zahtjev. Izvori s Markova trga uvjeravaju da Vlada nema namjeru odustati od svojih ljetos usvojenih pregovaračkih pozicija.

– Mislim da bi u MOL-u trebali što prije definirati svoju strategiju kako bi svojim dioničarima i hrvatskoj Vladi kao partneru mogli reći kako oni gledaju na budućnost Ine – poručio je jučer ministar Vrdoljak.

Iz više izvora stižu i informacije da najave moguće MOL-ove prodaje dionica Ine i nisu samo blef. Početkom tjedna sastao se Nadzorni odbor MOL-a i zauzeo za maksimalno ubrzanje zaključenja pregovora s Hrvatskom, a definirao je i 25. prosinca kao krajnji rok za taj zadatak. Ne uspije li se u tom roku postići dogovor na način koji će ih zadovoljiti, MOL doista kani pokrenuti proces prodaje svog dioničkog udjela u Ini.

Slabiji poslovni rezultati

U prva tri ovogodišnja tromjesečja Ina u poslovnim rezultatima već bilježi slabljenje, dobit joj je osjetno smanjena (na 480 milijuna kuna ili 68 posto manje u usporedbi s istim lanjskih razdobljem), no izvori iz Vlade uvjereni su da će u samom poslovanju Ina uspjeti zadržati status quo i da će, unatoč lošim odnosima dioničara, pad usporiti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije