Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 100
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sezonski posao

U Italiji plaća šefa kuhinje 3000, satnica berača 10 eura

\'Farm workers harvest lettuces in a semi biologic farm field in Apulian town of Galatina, south of Lecce in the heel of the Italian boot. AFP PHOTO / MARIO LAPORTA\'
AFP/PIXSELL
12.04.2012.
u 12:00

U Italiji ima posla za 35 tisuća radnika izvan EU. Na popisu tih zemalja je i Hrvatska, poslovi su ograničeni do šest mjeseci

Talijanska je vlada i ove godine, kao i svake, dekretom od 21. ožujka odredila koliko radnika iz zemalja izvan Europske unije može zatražiti posao u Italiji. Do broja radnika koji mogu zatražiti posao u Italiji dolazi se na osnovi zahtjeva koje pojedine tvrtke podnose regijama, koje pak prebacuju te potrebe vladi, odnosno ministarstvu rada i socijalne skrbi. Ove godine posao u Italiji može zatražiti 35.000 radnika iz zemalja izvan Europske unije plus još 4000 radnika iz tih zemalja, ali koji već borave u nekoj državi EU. Molbe se šalju ministarstvu unutarnjih poslova, odnosno ispunjava se poseban obrazac koji se nalazi na web-stranici tog ministarstva. Objavljen je i popis država izvan 27 zemalja EU čiji građani mogu zatražiti posao u Italiji.

To su, osim Hrvatske, i Albanija, Alžir, Bangladeš, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Egipat, Filipini, Gambija, Gana, Indija, Kosovo, Makedonija, Maroko, Moldavija, Niger, Nigerija, Pakistan, Senegal, Srbija, Šri Lanka, Tunis i Ukrajina.

Najviše sezonskih radnika traženo je u turizmu, ugostiteljstvu i poljodjelstvu. Traže se animatori u turističkim naseljima, sportski instruktori, plesači, konobari, kuhari i drugo osoblje. Takva zaposlenja traju od mjesec dana do šest mjeseci. Mjesečna zarada kreće se od 500 do 2000 eura, ali šef kuhinje može imati i 3000 eura mjesečne plaće. To su čisti prihodi na koje tvrtka plaća poreze i mirovinsko osiguranje. U većini slučajeva za rad u ugostiteljsko-turističkim objektima predviđeni su stan i hrana.

U jednom oglasu traži se 100 animatora kojima su plaćeni smještaj, hrana i putni troškovi, a plaće im se kreću od 500 do 2000 eura.

U poljodjelstvu primanja ovise o tvrtkama i poslovima, kao i o lokaciji. Poljodjelske tvrtke na sjeveru Italije nude veću satnicu od poljodjelskih tvrtki na Siciliji. Rad se plaća po satu ili po kilogramu ubranog voća, od 10 eura naviše. Računa se da se za kilogram ubranih jabuka plaća 80 centi, odnosno između 10 i 16 eura na sat. Na sjeveru Italije uglavnom se traže berači jabuka, a na jugu berači grožđa i rajčica. Osobe iz istočnoeuropskih zemalja uglavnom se prijavljuju za berače jabuka i voća, dok su berači rajčica uglavnom iz afričkih zemalja.

Komentara 6

AA
admir.aletic
14:43 06.04.2014.

kako se i gdje moze prijaviti za ovaj posao?

Avatar GERO2
GERO2
22:19 13.04.2012.

Dokaz gdje je Hrvatska nasla mjesto-To su, osim Hrvatske, i Albanija, Alžir, Bangladeš, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Egipat, Filipini, Gambija, Gana, Indija, Kosovo, Makedonija, Maroko, Moldavija, Niger, Nigerija, Pakistan, Senegal, Srbija, Šri Lanka, Tunis i Ukrajina.

Avatar sekasanell
sekasanell
02:28 13.06.2014.

na koji broj da se javimo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije