Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tsunami za gospodarstvo

Tvrtke u problemima: Za tri tvornice cijena plina s 10 milijuna kuna godišnje narasla na 70 milijuna kuna

saponia
Davor Javorović/PIXSELL
23.07.2022.
u 23:31

Eksponencijalno rastu i troškovi električne energije za gospodarstvo. Cijena im je već sada tri puta veća

Ključne riječi

Komentara 14

DU
Deleted user
04:25 24.07.2022.

Bilo i prije slučajeva da su propadale tvornice zbog previsoke cijene energije, konkretno aluminijski kombinati u BiH i CG su otišli u stečaj jer su im nametnute bile neprihvatljivo visoke cijene struje, a ona je sadržana u cijeni AL s čak 70 %. A radilo se o normalnim tržišnim oscilacijama cijena, nije bilo ratnog konteksta kad neizvjesnost diže u nebesa cijene. Zemni plin je i prije bio skup, primjerice krahirala cijela koncepcija uvođenja plina u Dalmaciju- probijen je magistralni plinovod do Zadra i nadomak Splita, ali nije bilo većeg interesa kućevlasnika jer su priključci preskupi, a m3 ima veću cijenu sada nego što se računalo prije, pa otpala ulična mikromreža. Ostale samo tvornice i institucije, kao kandidati za zemni plin tamo - sad će i to biti prekriženo jer se njima ugovara plin po drastičnim cijenama. Tako da nije lako onima koji su već priključeni na zemni plin, ali se posve izgubila računica za plinofikaciju.

AR
aristip2021
06:14 24.07.2022.

Pa ovo je idealna prilika da svi ugrade štedene žarulje, da se kuće i stanovi bolje izoliraju, da se ugrađuju solari.. I da država napokon ne štiti uvoznika plina nego potiče vlastitu proizvodnju struje i plina.

Avatar Ćipo Bursać
Ćipo Bursać
15:06 26.07.2022.

Bolje skuplji plin nego podrzavat agresora, najskuplje je popustiti ucjenama i izgubiti obraz.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?