Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 152
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vl inicijativa

'Talijani nam u Jadranu crpe naftu ispred nosa, a mi bismo se ponašali k'o mila Gera?'

platforma
Foto: Reuters/PIXSELL
19.03.2015.
u 10:14

Večernjakovi komentatori nisu nezabrinuti, ali većina ih smatra da je eksploatacija nafte iz Jadrana isplativ biznis koji se treba iskoristiti

Naftne platforme nisu bezopasne, no ekološki standardi danas su na visokoj razini pa veliki strah od zagađenja Jadranskog mora nije opravdan. Tako ste u većini zaključili upravo vi, naši čitatelji kojima smo u VL inicijativi postavili pitanje hoće li eksploatacija nafte uzrokovati onečišćenje Jadrana i uništiti turizam.

– Da, da i da. Turistička sezona traje 2 mjeseca, a što je sa ostalih 10 mjeseci? Osim toga, budu li se poštovali strogi ekološki i okolišni uvjeti, neće biti problema. Opasnija je NE Krško i brodovi s balastnim vodama od bušotine – smatra komentator kruc1979. Sličnog je gledišta i krokodilo.

– Više od stotinu platformi je već u punom pogonu u Jadranu (Italija, CG Albanija, Grčka), a na njih Hrvatska nema nikakav utjecaj. Naših 10-ak će predstavljati neznatno veći rizik koji već danas postoji. Pobornicima glupavih pretpostavki tipa "što cć biti ako bude" poručujem – zatvorite se u kuće, sjednite pod stol i dišite na škrge jer nesreće se događaju na cestama, radnim mjestima, u školama, trgovinama, pa i vlastitim domovima. Da su to prve platforme na Jadranu, još bih razmislio o njihovu postavljanju. Ali da nam Talijani već godinama u Jadranu crpe naftu i plin ispred nosa, a mi bismo se ponašali k'o mila Gera? Biti protiv je nedopustivo ignoriranje današnjih tehnoloških dostignuća i mogućnosti. Problem je što u HR ima više neukih i tehnoloških dibidusa nego progresivnih obrazovanih ljudi. Inače se ovaj problem ne bi stavljao na razinu smaka svijeta – složio se kokodrilo.

Naravno, dio čitatelja zabrinut je zbog davanja koncesija za bušenje Jadrana te smatra da će ono uništiti turizam.

– Dosta će biti jedan incident pa da lijepi plavi Jadran postane mrtvo more – strahuje bakac, dok Monostar iznosi, tvrdi, vlastita iskustva s rada na platformama.

– U naftnom biznisu sam već 30 godina. Radio sam u Hrvatskoj na bušotinama 20 godina. Trenutačno radim za jako poznatu stranu kompaniju u afričkim zemljama. Iskreno, ja sam prva osoba koja je protiv bilo kakvog bušenja u našem prekrasnom Jadranu. Ljudi moji... godinama sam na platformama i da svojim očima vidite što se sve ispušta u more pod krinkom noći, ne bi vam palo na pamet bilo kakva podrška bušenja u Jadranu. Od raznih kemikalija koje ostanu u bazenima prilikom obrade sloja bušotine pa do teške isplake koja se koristi prilikom busenja... sve to završi u moru i kompletno uništava morsku floru. Niti u jednoj afričkoj zemlji, a imaju prekrasne i lijepo uređene plaže, nema kupanja... upitajte se zbog čega. I na kraju: STOP BILO KAKVOM BUŠENJU U JADRANU... ČUVAJMO NAŠU LIJEPU OBALU JER JE NAJLJEPŠA NA SVIJETU. DRAGI MOJI DALMATINCI, NE DOZVOLITE BUŠENJE U JADRANU – poručuje Monostar.

Neki komentatori postavili su i pitanje zbog čega se Vlada u takav projekt upustila bez odobrenja građana.

– U svim medijima platforme i bušenje spominje se kao da je to gotov čin i samo je pitanje vremena kad će se dogoditi... čudno je to jer kao da je već netko odavno odlučio umjesto naroda, a ako je, tako i imamo narod kojima su guze zalijepljene za fotelje umjesto da kažu na ulici nešto... onda će nam i more uništiti, a ti, narode, češ šutjeti... OK – upozorio je ludiplavi24.

Mnogo je i onih koji razmišljaju o ekonomskoj isplativosti koncesija te upozoravaju da je eksploatacija resursa i dalje neizbježna.

– Ako u Jadranu ima nafte kao u Saudijskoj Arabiji, vjerojatno da bi bilo bolje imati naftne platforme po Jadranu. Nafta i platforme su biznis. Sve odluke u biznisu donose se na temelju isplativosti. Hoće li Hrvatska imati više koristi od nafte ili od turizma? S naftom uglavnom dolazi i zagađenje. Koliko bi trebala biti zarada od nafte da bi se kompenziralo zagađenje? upitao je Zahumlje dok je poluprovokator otišao korak dalje i osvrnuo se na okruženje.

– Drugi će postaviti svoje platforme na pozicije gdje ne trebaju odobrenje RH čime će rizik za onečišćenje i havarije biti prisutan, a zarada od izvađenog će otići drugima. Svi mi bismo da nam rade kompjutori i hladnjaci bez elektrana, da nam auto i roba koju kupujemo stiže bez upotrebe nafte (a skoro sve što vidite oko sebe nastalo je na bazi nafte), da lijekovi koji nas liječe dođu bez nehumanih testiranja itd. Naviknite se da trenutno društvo funkcionira pomoću novca, energenata i resursa koji pokreću sve ostalo... – napisao je poluprovokator.

U trećem i završnom koraku svoje mišljenje iznijet će i stručnjaci.

Provjerite i ostale VL incijative. Čitajte, polemizirajte i pišite...

>>Treba li roditeljima dopustiti da sami odlučuju o cijepljenju djece?

>>Kako spriječiti mobbing i riješiti se stresa na radnom mjestu?

Komentara 49

PI
pila12345
10:39 19.03.2015.

Nećemo jeftiniju energiju.Nećemo elektrane, plin, naftu, spalionice.A netko mora sve to platiti.Sad smo odjednom svi ekološki osviješteni...sad smo bolji čistunci od ostatka EU....e to sve košta...narod će to platiti, kao i uvijek.

R0
R00kie
10:51 19.03.2015.

necemo naftu, nek ju talijani vade jeftino uz nasu granicu i prodaju nama skupo haha

DU
Deleted user
10:59 19.03.2015.

ne da trebamo pocet busit nego smo trebali pocet jos 90te

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije