Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 110
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Simpozij o graševini

Svaka treća boca vina prodana na domaćem tržištu je graševina

Foto: PR
03.06.2019.
u 09:12

Šampioni kutjevačkog Festivala graševine oduševili su vinske znalce

Šampionske titule Iločkim podrumima i Boži Metkoviću za suha vina od sorte graševina, berbi 2011. i 2018., Kutjevu za predikatno ledeno vino berbe 2015. te Peraku za najbolje ocijenjeni pjenušac berbe 2015., epilog je simpozija o graševini koji se proteklog vikenda održao u sklopu Festivala graševine u Kutjevu.

Na simpoziju je dodijeljena i 51 zlatna, 60 srebrnih i šest brončanih medalja među 128 pristiglih uzoraka graševine, koju mnogi zbog njezine masovnosti, “nesretne” riječi riesling u većini svojih sinonima, sumnjivog uvoza i iz zemalja koje nemaju graševine, velikih pakiranja... i danas smatraju osrednjim vinom. No, kutjevački vinari posljednjih godina, što potvrđuju i brojnim nagradama i priznanjima s najvećih svjetskih i domaćih natjecanja, ne pristaju na kompromise kad je riječ o kvaliteti, te je graševina sve traženija u domaćoj turističkoj i gastroponudi te u izvozu.

Milan Štimac iz Udruge Graševina Croatica kaže kako se graševina uzgaja na 1000 hektara kutjevačkog vinogorja, na oko 5 milijuna trsova. U Hrvatskoj je pak ukupno zastupljena na oko 5700 ha ili 24 milijuna trsova, s kojih se godišnje dobije oko 19 milijuna litara graševine. Jače, punije, laganije, svježije, ugodnih voćno-cvjetnih aroma, odležane, polusuhe... graševine su izuzetno zahvalne za kombiniranje s hranom pa nije čudno da danas čine oko 25% ukupne proizvodnje vina u RH i gotovo svaku treću prodanu bocu u trgovinama i vinotekama (31%).

Službeni naziv sorte pod hrvatskim imenom graševina prije nekoliko je godina upisan i u knjigu Wine Grapes, vinski atlas ili ‘bibliju’ svjetskih vina autorice Jancis Robinson, čime je tom našem prvom kontinentalnom vinu zaštićenog porijekla odana najveća počast. U zemljama podunavskog bazena zovu je i olaszrizling, laški, italico ili vlašsky rizling, grašac, welschriezling... No kutjevački vinari uvjereni su kako njihova od svih graševina u regiji ima najbolju zrelost bobica i arome, što dokazuju širokom ponudom, od ledene berbe i berbe prosušenih bobica do iznimno kvalitetnih, predikatnih, vrhunskih vina te pjenušaca.

Kako bi graševina dobila još bolji imidž u Hrvatskoj i svijetu, Štimac kaže kako se vinogradari regije trebaju okupiti i strukovno povezati te regionalno brendirati graševinu kao zajedničku sortu. Da bi se to dogodilo, treba stvoriti i zajednički standard kvalitete, zajedno nastupati i natjecati se na vinskim sajmovima, više surađivati sa znanstvenim institucijama, turističkim zajednicama, medijima... Puno se očekuje i od novog Zakona o vinu, koji je nedavno donesen, a proizvođačima bi trebao osigurati povoljniji tržišni položaj, riješiti sva otvorena pitanja te pojednostavniti i urediti zakonodavstvo u sektoru vinarstva.

Komentara 3

FR
franjo
10:01 03.06.2019.

Jeftino vino. Nije za piće već za lokanje. Gemišt .

ST
stefj
09:27 03.06.2019.

To je navika pijenja gemišta... A gemišt se pije da se umanji kiselost vina i njegova loša kvaliteta. Godinama je takvo vino prevladavalo u sjeverozapadnim krajevima i sada je teško maknuti navike... Zapravo, prevladavao je direktor, a graševina se smatrala kvalitetnim vinom... Svaka zemlja drugačije prodaje nekvalitetna vina, npr. Italija ima spumante, već unaprijed razrijedi vino i napuca CO2 unutra... A ideja da se od Graševine napravi kvalitetno vino je pomalo smiješna. Nijemci već godinama pokušavaju od Rieslinga napraviti kvalitetno vino, no ne uspijeva im. Jest da je ime postalo poznato, no nikako kao sinonim za dobro vino...

ZB
Zoki-Bijela
11:39 03.06.2019.

Kod pravih vinara bijelo vino ne postoji.. Smece

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije