Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ulaganja

Superbrzi internet optikom stiže do 100.000 korisnika

brzi internet
Foto: ht
02.09.2014.
u 13:04

Drugi će operatori, nađu li računicu, moći od HT-a unajmiti optiku

Superbrzi fiksni internet putem optičkih kabela konačno će po nižim cijenama zaživjeti u ponudi Hrvatskog telekoma. Trenutačno je takva opcija dostupna za 100.000 korisnika, a u roku od dvije do tri godine još 150.000 korisnika moći će surfati internetom deset puta brže nego što su to do sada mogli, kazao je Richard Brešković, direktor za ponudu fiksnih i konvergentnih usluga i TV-a. Radi se o paketima temeljenim na FttH (Fiber to the Home: optika do kućnog praga) tehnologiji.

Zamjena za bakar

Usto, HT će svoju infrastrukturu nuditi i u veleprodaji, što znači da će i ostali operatori, pronađu li računicu, moći iznjamiti optiku i ponuditi je u svojim aranžmanima.

Optika je, pojednostavljeno rečeno, tehnološka zamjena za bakar, na čemu djelomično sada funkcioniraju i fiksni telefoni ali i ADSL usluge, odnosno širokopojasni pristup internetu, objasnila je Mirta Matić, direktorica Odjela za razvoj usluga, platformi i jezgrene mreže. A kada se radi o brzinama, radi se o maksimalnoj brzini od 100 Mbit/s pri skidanju podataka te 20 Mbit/s pri slanju podataka odnosno uploada i upravo za te brzine HT jamči da će ih korisnici dobiti u paketima.

Slikovito rečeno, te brzine omogućuju da se jedna pjesma u MP3 formatu skine gotovo trenutačno, a film u standardnom formatu odnosno DVD rezoluciji u HD formatu za oko 15 minuta.

Optika nije ništa novo, no veća ulaganja i razvoj u slučaju HT-a svojedobno su bila usporena zbog regulative odnosno zato što HT i HAKOM nisu mogli pronaći obostrano prihvatljiv model usluga koji će moći ponuditi tržištu. Podsjetimo, HT je prije pet godina imao u planu investirati od pet do 10 milijardi kuna u petogodišnjem razdoblju. Prijepori su izglađeni i, kako je ustvrdio Richard Brešković, upravo zahvaljujući razumijevanju HAKOM-a nova usluga sa superbrzim internetom ponuđena je tržištu. Radi se o fleksibilnijim modelima odnosno nižim cijenama, i to za petnaestak posto i za maloprodaju i za veleprodaju, naglasio je jučer Brešković.

Primarna ulaganja

Usto, na razvoj optičke mreže bit će usmjeravana glavnina od milijardu kuna planiranih za investicije u idućem razdoblju, rečeno je na briefingu. U Hrvatskoj će HT nuditi uslugu u 15 hrvatskih gradova, i to u Bjelovaru, Slavonskom Brodu, Dubrovniku, Zagrebu, Puli, Karlovcu, Koprivnici, Čakovcu, Osijeku, Rijeci, Splitu, Šibeniku, Varaždinu, Vinkovcima, Zadru. Korisnicima će pristup internetu po superbrzinama biti omogućen u paketu od 241 kune mjesečno.

>>Mobilni operateri obećavaju superbrzi internet

>>Borba za korisnike: Duopol HT-a i Vipneta?

Komentara 9

Avatar kontraadmiraI
kontraadmiraI
13:31 02.09.2014.

I sad je internet zadovoljavajuće brz, ali ako si na kilavom i loše uređenom portalu nema pomoći - poput ovog portala "Večernji list". Pregledavanje slika u vašim člancima je sporo i traljavo i prava gnjavaža je nakon toga vraćanje ponovo na tekst, kao u vremenima prastarog interneta. Ovo je slučaj baš na vašem portalu i to je tako otkad ste mu promijenili izgled. Drugi portali su puno brži od vašeg. Hoćete li popraviti nešto ili i dalje ostaje sve traljavo?

SE
Secli
13:30 02.09.2014.

nije dvd hd format nego bluray hd format.Bas me zanima koliko ce to naplacivat gamad gladna kapitalisticka.

DU
Deleted user
13:19 02.09.2014.

Da nije bakra iz "mračnog socijalizma", kojeg smo sami platitli, ne bi ni interneta imali..Toliko o ulaganjima u infrastrukturu..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije