Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Seminar “Kako financirati poduzetnički pothvat 'venture' kapitalom?”

S rizičnim kapitalom Brođani postali najveći investitori u Srbiji

kune
arhiva VL
08.12.2009.
u 15:28

Primjer uspješnog korištenja rizičnog kapitala predstavio je Damir Sabol, osnivač Iskona. Fondovi rizičnog kapitala investiraju u tvrtke s velikim potencijalom rasta te tako ulaze u njihovu vlasničku strukturu.

Iako je financijska kriza gotovo onemogućila dobivanje bankarskih kredita, poduzetnici su lani od 200 milijuna eura raspoloživog rizičnog kapitala iskoristili svega 17 milijuna, istaknuto je danas u Zagrebu na seminaru “Kako financirati poduzetnički pothvat venture kapitalom?”.

Glavni razlog tomu je strah poduzetnika od ulaska fondova u vlasničku strukturu njihovih kompanija. Naime, fondovi rizičnog kapitala investiraju u tvrtke s velikim potencijalom rasta i tako ulaze u njihovu vlasničku strukturu. Primjer uspješnog korištenja rizičnog kapitala predstavio je Damir Sabol, osnivač Iskona. Sabol je pokrenuo portal Iskon 1997. da bi 2000. privukao ulaganja rizičnog kapitala vrijedna 10 milijuna dolara što je toliko razvilo tvrtku da je 2005. postala telekomunikacijska kompanija koja se spremala izaći na burzu.

– Pripreme za IPO zabrinule su konkurenciju i Iskon smo prodali Hrvatskom telekomu, kazao je Sabol. Na kraju je većinu novca ipak ubrao fond, jer je Sabol na izlasku bio 10-postotni vlasnik Iskona.

– Puno je bolje biti 10-postotni vlasnik ugledne, nego stopostotni bezvrijedne tvrtke – argumentira Sabol. Posljednji primjer dobrog korištenja rizičnog kapitala je obiteljska tvrtka “Hlad” iz Slavonskog Broda. Oni su lani u vlasništvo pripustili fond Borislava Škegre Quaestus, nakon čega su preuzeli najveću srpsku tvrtku za proizvodnju voća i povrća. Ove su godine otvorili novu tvornicu i sa 10 milijuna eura postali investitor godine u Srbiji.

– S fondom nas je povezao interes, a ove smo godine prihod povećali više od 100 posto - rekla je suvlasnica “Hlada” Mirjana Tomakić.

Komentara 1

OB
-obrisani-
15:59 08.12.2009.

Preuzeli navodno najveću tvrtku za proizvodnju voća i povrća u Srbiji, a nigde ne piše o kojoj tvrtki se radi jer u Srbiji nikakav Hlad nije proglašen za investitora godine !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije