Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pravorijek Europskog suda

Računi naših tvrtki ne moraju biti na hrvatskom

šalter
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
13.08.2016.
u 07:00

Poreznici su u Hrvatskoj postupali prema mišljenju Ministarstva financija iz listopada 2013. o obvezi upotrebe hrvatskog jezika

Sudskim procesom koji se na Europskom sudu pravde vodio između belgijske tvrtke New Valmar i talijanskog Global Pharmacies Partner Healtha zbog jezika na kojem su izdavani izlazni računi riješena je i nedoumica koja već dulje vrijeme muči hrvatske tvrtke koje posluju s inozemnim partnerima. Europski je sud, naime, donio presudu da računi ne moraju biti izdani isključivo na jeziku domicilne države te da su jednakovrijedni i računi na jeziku države iz koje dolazi poduzetnik prema kojem postoji potraživanje. Inzistiranje na jeziku domicilne države bilo bi kršenje zakona EU.

Premda nas u Poreznoj upravi uvjeravaju da je hrvatsko porezno zakonodavstvo usklađeno s propisima EU, u praksi je dosad itekako bilo problema. Revizorska tvrtka Kopun svojim je klijentima nedavno uputila tumačenje presude Europskog suda upravo zato što je Porezna uprava postupala prema mišljenju Ministarstva financija iz listopada 2013., koje je još uvijek na njihovim službenim stranicama, a prema kojem postoji obveza poduzetnika da sve izlazne račune ispostave na hrvatskom jeziku.

Prema tom mišljenju, vjerodostojnom knjigovodstvenom ispravom smatraju isključivo isprave sastavljene na hrvatskom jeziku i latiničnom pismu te računi ne bi smjeli biti izdani čak ni dvojezično. Naznačeno je i da ne postoji mogućnost izdavanja prijepisa na stranom jeziku za račun originalno ispostavljen na hrvatskom.

– Ovakve odredbe zadaju glavobolje poduzetnicima koji su posljednjih godina fokusirali poslovanje na inozemstvo. Uvijek je postojala sumnja kako će porezni nadzor reagirati u situacijama kontrola, no nedavno objavljena presuda Europskog suda pravde razriješila je sve naše nedoumice – ističe je revizorica Dubravka Kopun. Zanimljivo je da se sudski spor vodio jer je talijanska tvrtka račune željela proglasiti ništavnima kako ih ne bi morala platiti, a jezik na kojem su izdani poslužio im je kao izgovor, iako im je upravo na taj način belgijski partner želio izaći ususret i olakšati poslovanje. Hrvatske su se tvrtke, pak, mučile s klasičnim birokratskim zavrzlamama vezanima uz jezik, a Porezna uprava neizravno je ipak priznala da je dosad – griješila.

– Potrebno je napomenuti da porezni propisi RH nigdje izričito ne zabranjuju uporabu, uz hrvatski, i drugog, stranog jezika na računima te će se eventualna dosadašnja drukčija praksa korigirati – precizirali su na naše pitanje, no odgovor o eventualnim dosad plaćenim kaznama po toj osnovi nismo dobili jer o takvim prekršajima, kažu, ne vode zasebnu evidenciju.

Inače, kazne koje predviđa zakon iznose od 10 tisuća do 100 tisuća kuna.     

>>100 poteza kojima 
bi se olakšao život hrvatskim građanima

Komentara 6

ST
stefj
22:07 13.08.2016.

Eh, jedna besmislena kazna za poduzetnike manje, ostaje ih još 14.999... Ta glupost s računima koji moraju biti na Hrvatskom inače se ne priznaju, a prijepis računa ne vrijedi bila je totalna birokratska glupost. Računi za izvoz su izgledali monstruozno radi toga...

JU
jurajuric116
08:34 13.08.2016.

kad uhljebljeni čobani u poreznoj upravi ne znaju ni jedan jezik osim hrvatskog i to baš ne bog zna kak. frlje s padeži.

AN
anajed
12:03 13.08.2016.

Nije bitno na kojem jeziku je račun izdan. Bitno za državu je da je taj račun plaćen. Broj računa je jedino mjerodavan, jer je broj u EU bitan.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije