Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Prošli tjedan fiskaliziran 19 posto veći iznos računa nego u 2020. i 2019.

U ugostiteljstvu i turizmu odnosno djelatnosti pružanja smještaja i pripreme i usluživanja hrane fiskaliziranih računa je bilo 28 posto više, njih 4,9 milijuna, a njihova vrijednost porasla je za 56 posto, na 225,3 milijuna kuna.
29. studenoga 2021. u 14:12 0 komentara 76 prikaza
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

U svim djelatnostima iz sustava fiskalizacije prošli tjedan je vrijednost fiskaliziranih računa bila veća za po 19 posto u odnosu na usporedive tjedne 2020. i 2019. godine, pokazuju u ponedjeljak objavljeni podaci Porezne uprave. U razdoblju od 22. do 28. studenoga u svim djelatnostima ukupna vrijednost fiskaliziranih računa dosegnula je 3,85 milijardi kuna, što je za 604,9 milijuna kuna ili 19 posto više nego u istom razdoblju prošle godine. Istovremeno, broj izdanih računa porastao je za 18 posto, na 39,9 milijuna.

U najvažnijoj djelatnosti u sustavu fiskalizacije - trgovini na veliko i malo, popravku motornih vozila i motocikala, broj i iznos računa na godišnjoj razini porastao je za po 15 posto, pa je prošli tjedan u trgovini tako fiskalizirano 25,35 milijuna računa, čija je vrijednost dosegnula 2,8 milijardi kuna.

U ugostiteljstvu i turizmu odnosno djelatnosti pružanja smještaja i pripreme i usluživanja hrane fiskaliziranih računa je bilo 28 posto više, njih 4,9 milijuna, a njihova vrijednost porasla je za 56 posto, na 225,3 milijuna kuna.

U objavi Porezne uprave dana je i usporedba prošloga tjedna ove godine s istim razdobljem pretpandemijske 2019. godine, a ti podaci pokazuju da je ukupno izdano dva posto manje računa, ali im je vrijednost bila veća za 19 posto.

Pritom je u trgovini prošli tjedan u odnosu na isti tjedan 2019. godine broj računa bio veći za pet posto, a njihova vrijednost za 24 posto. U ugostiteljstvu i turizmu je, pak, prošli tjedan u odnosu na isti tjedan 2019. godine zabilježeno smanjenje broja fiskaliziranih računa za 23 posto, a njihove vrijednosti za 10 posto.

PIŠE DR.SC. JULIJE DOMAC Prava istina o krizi: Postoji jedno rješenje, građani su to davno morali napraviti gubitak pažnje Korištenje mobitela u vožnji povećava potrošnju goriva, istraživanje pokazalo kako dolazi do toga  odstupanja od WLTP mjerenja Testirali su električna vozila i dobili zanimljive rezultate. Provjerite koliko troše

Vrijednost fiskaliziranih računa na tjednoj razini veća za 10 posto

Statistika Porezne uprave na tjednoj razini, u razdoblju od 22. do 28. studenoga u odnosu na tjedan od 15. do 21. studenoga ove godine, pokazuje da je ukupno u sustavu fiskalizacije zabilježeno povećanje broja računa za tri posto, a njihova iznosa za 10 posto.

Pritom je u trgovini broj računa porastao za pet posto, a njihov iznos za 13 posto. U ugostiteljstvu i turizmu broj fiskaliziranih računa je pak bio manji za dva posto, a njihova vrijednost za devet posto.

Od 22. veljače do 28. studenoga vrijednost računa veća 33,8 milijardi kuna

Prvi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj zabilježen je 25. veljače prošle godine pa poreznici iznose i kumulativne podatke od 22. veljače do 28. studenoga ove u odnosu na razdoblje 24. veljače do 29. studenoga 2020. godine, prema kojima je u ovoj godini broj fiskaliziranih računa povećan za 23 posto, a njihov iznos za 26 posto.

Tako je u svim djelatnostima u razdoblju od 22. veljače do 28. studenoga ove godine fiskalizirano ukupno 1,78 milijardi računa, ukupnog iznosa 165,8 milijardi kuna, čime je vrijednost fiskaliziranih računa na godišnjoj razini veća za 33,76 milijardi kuna. Pritom je i u trgovini broj računa porastao za 23 posto, na njih 1,09 milijardi, a vrijednost im je skočila za 17 posto, na 109,3 milijarde kuna. U ugostiteljstvu i turizmu je fiskalizirano 243,02 milijuna računa, što je na godišnjoj razini skok za 15 posto, a njihova vrijednost je porasla za 74 posto, na 23,2 milijarde kuna.

Usporedba s istim razdobljem pretkrizne 2019. godine pokazuje da je ove godine broj fiskaliziranih računa smanjen za sedam posto, dok je njihov iznos porastao za pet posto. U trgovini na veliko i malo, popravku motornih vozila i motocikala broj računa u razdoblju od 22. veljače do 28. studenoga 2021. godine u odnosu na 25. veljače do 1. prosinca 2019. godine broj fiskaliziranih računa je ostao isti, a njihova je vrijednost porasla za sedam posto.

Ugostiteljstvo i turizam, pak, u odnosu na pretpandemijsku godinu zabilježili su 29 posto manji broj računa i šest posto manji iznos tih računa.

posjetio obitelj u hrvatskoj
Naš pjevač progovorio o životu u Americi: 'Sve je lažno, dinstam papriku, a ono sve zeleno po tavi'
NEVJEROJATAN OGLAS
FOTO Na Njuškalu za milijun kuna prodaje stan u zgradi Glavnog kolodvora u Zagrebu
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.