Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Poslovni bonton

Ovih 8 stvari ne biste trebali raditi na poslovnim domjencima

poslovni bonton
Foto: Shutterstock
16.05.2015.
u 13:01

Neki od ovih savjeta su vam dobro poznati, no neki od njih će vas iznenaditi.

Neugodni trenutci na poslovnim zabavama i domjencima sasvim su uobičajna pojava. Trebamo li se sa svima rukovati i možemo li početi jesti bez prisustva domaćina samo su neka od pitanja s kojima ste se barem jednom susreli u takvim situacijama. 

Odgovore na ova, ali i na mnoga druga pitanja vezana u lijepo ponašanje,  u svojoj novoj knjizi "Džepni batler" dao je Charles MacPherson koji posao batlera bavlja već više od 26 godina. 

Neki njegovi savjeti su vam dobro poznati, no neki od njih će vas iznenaditi. 

1. Nikada prvi ne pružajte ruku osobi koja je na višoj poziciji od vas

Ako se osoba koju ste pozdravili na domjenku na višoj poziciji od vas, pričekajte da ona prva krene s rukovanjem. Budite sigurni da ste uspostavili kontakt očima i da je na vašem licu osmjeh. Idealno rukovanje, prema Mac Phersonu,   trebalo trajati tri sekunde.

2.Nikada ne stavljajte akreditacije s vašim imenom iznad srca 

Ako na poslovim zabavama imate oznake s imenima, nosite ih uvijek na desnoj strani prsa tako da je vaše ime vidljivo tijekom rukovanja.

3. Tijekom upoznavanja ne budite odsutni mislima

Koliko vam se puta dogodilo da ste se upoznali s nekom osobom i nakon nekoliko minuta shvatili da zapravo ne znate s kim ste razgovarali? Ovu neugodnu situaciju možete izbjeći ako tijekom razgovora ponavljate ime osobe s kojom razgovarate. 

4. Nikada ne pružajte vizitku jednom rukom

Pružanje vizitke jednom rukom znak je drskosti. Svoju posjetnicu uvijek pružajte s dvije ruke držeći je pri vrhu. Ako ju držite pri dnu to može biti nespretno za osobu koja prima vašu posjetnicu.

5. Ne dopustite da vaš humor prijeđe granicu dobrog ukusa

Vaši prijatelji zasigurno već poznaju vaše šale i pošalice, no to nije slučaj s vašim kolegama s posla ili poslovnim partnerima. Humor često zna biti nenamjerno uvredljiv stoga pripazite prije nego što u razgovor počnete ubacivati šale.

6. Nikad ne držite piće u desnoj ruci

Oznake s imenom nosite na desnoj strani, ali piće uvijek držite u lijevoj ruci zbog rukovanja. Nitko ne želi da mu pružite vlažan stisak ruke zbog čaše pića koju držite u ruci kojom se rukujete. Nekada zbog velike gužve ovo pravilo postaje neprimjenjivo pa je izmjena pića iz ruke u ruku sasvim opravdana.

7.Nikada nemojte početi jesti dok vaš domaćin ne sjedne

Iako vam domaćini često govore da se poslužite čim dođete, odložite pribor za jelo sve dok vaš domaćin ili domaćica ne sjedne za stol. Pričakejate dok se svi ne smjeste i onda možete početi s jelom. Ako se na stolu ispred vas nalazi nekoliko žlica, vilica i noževa uvijek započnite jesti s onima koji su najudaljeniji od tanjura.

8. Nikad ne tražite još hrane čak i kada ste još uvijek gladni

Ovo pravilo osobito vrijedi za velike domjenke. Veliki poslovni domjenci često su isplanirani u minutu pa će vaše naknadno posluživanje najvjerojatnije poremetiti raspored.Osim toga, tim činom mogli biste uvrijediti i domaćina ili domaćicu. Ako ste i na kraju glavnog jela gladni popijte čašu vode kako bi izdržali do posluživanja deserta.

>>Dress code - pravila odjevanja u poslovnom okruženju

>>Bonton ponašanja u gostima

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije