Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
karijera i odjeća

Dress code - pravila odjevanja u poslovnom okruženju

odjevanje
Foto: Thinkstock
15.04.2015.
u 12:00

Da odijelo čini čovjeka stara je izreka i zasigurno nije bezazlena u poslovnom svijetu.

Da odijelo čini čovjeka stara je izreka i zasigurno nije bezazlena u poslovnom svijetu. Uz sve poslovne prilike, poslovni bonton i zavidno znanje koje posjedujete, ulaznicu za poslovni nećete dobiti ukoliko se na vratima ureda pojavite neprikladno odjeveni. Kako biste se trebali odijevati na radnom mjestu ovisi o tome u kakvoj tvrtki radite i vrsti posla. Tvrtka može nemati pravila, imati nepisana pravila ili imati propisan 'dress code' odnosno kodeks odijevanja.

About.com poslovni kodeks odijevanja definira kao skup mjera koji tvrtke razvijaju kako bi pomogle usmjeriti svoje zaposlenike na to što je prikladno odjenuti na posao, a Business Insider prenosi riječi Darlene Price autorice knjige 'Well Said!: Presentations and Conversations That Get Results' koja kaže kako je važno biti svjestan kodeksa odijevanja i što oni znače.

- Iako je odjeća vrlo privatna stvar ona je i vrlo javna i profesionalna stvar na poslu. Od zaposlenika se očekuje da se pridržavaju standarda kompanije- rekla je.

Stručnjakinja za ljudske resurse Susan M. Heathfield za About.com piše o odgovarajućoj poslovnoj odjeći za kodekse odijevanja koje je podijelila prema stupnju formalnosti. Ležerni kodeks odijevanja može se prepoznati po tome što omogućava zaposlenicima da nose traperice, kratke hlače, vrlo neformalne hlače i košulje, sandale i sportske tenisice svakoga dana. No, i kad zaposlenici rade u kompaniji u kojoj je dopušten takav stil odijevanja neke stvari su zabranjene. Primjerice, bilo kakva odjeća koja sadržava riječi, pojmove ili slike koji mogu biti uvredljivi za druge zaposlenike nije prihvatljiva, kao ni poderana ili prljava odjeća.

Poslovni ležerni kodeks odijevanja 'korak je ispred' običnog ležernog kodeksa odijevanja. Na radnom mjestu, gdje je propisan pravilnik ili se poštuje, traperice obično nisu poželjne, osim ako je to dopušteno na određeni dan (npr.'ležerni petak'). Također, nisu dopuštene kratke hlače, sandale, majice, majice bez rukava i ljetne haljine. U takvom okruženju zaposlenici će vjerojatno nositi košulju kratkih ili dugih rukava s ovratnikom, pamučne hlače ili samterice, veste, pulovere, ležerne cipele, ali ne sportske tenisice, suknje, koje bi trebale biti do koljena ili ispod njega.

'Smart Casual' je kodeks koji je 'korak ispred' od biznis casuala, ali ne tako svečan poput formalnog. Prema pisanju stručnjakinje Susan M. Heathfield za About.com radi se o kodeksu koji uključuje razne opcije za muškarce i za žene. Kodeks je to koji dopušta fleksibilnost radi osobnog modnog ukusa, a uključuje hlače ili suknje, nešto bolje od onih koje se nose u poslovnom ležernom kodeksu odijevanja, veste na kopčanje, nošenje nakita, kravate i sl. 

Formalni poslovni kodeks odijevanja vezan je uz tradicionalna radna okruženja. Zaposlenici se moraju odijevati u odijela, sakoe uz hlače ili suknju te haljine uz prikladne dodatke. Zabranjena je odjeća koja otkriva previše dekoltea, leđa, prsa, noge, stopala, trbuh ili donje rublje.

Stilovi odijevanja specifični su za svaku tvrtku i prate njezinu poslovnu politiku. Zaposlenici bi se trebali pridržavati kodeksa odijevanja kako se ne bi našli u neugodnoj situaciji i rumenih obraza. Pravila postoje da bi se poštivala i da bi pomogla zaposlenicima bolju integraciju u sustav tvrtki. Još uvijek svaki pojedini zaposlenik ima dovoljno slobodnog vremena za njegovanje osobnog stila bez pravila i zakonitosti. 

>> Želite postati milijarder? Evo koji fakultet morate završiti 

>> Američka diploma važna je da vas prepoznaju na europskom tržištu rada

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije