Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi zakon

Prijevoznici koji voze kroz Njemačku moraju plaćati vozače minimalno 8,5 eura po satu

kamioni
Foto: ilustracija
29.12.2014.
u 23:30

Panika - Naši poslodavci ne znaju kako poštovati njemačke standarde

U Njemačkoj od 1. siječnja 2015. godine stupa na snagu obveza minimalne bruto plaće po satu od 8,5 eura za sve strane poslodavce pa bi i hrvatski prijevoznici koji rade na tamošnjem tržištu morali svojim vozačima plaćati minimalnu satnicu po njemačkim zakonima.

Zbog toga su prijevoznici okupljeni u Vijeće Grupacije teretnog prometa i Vijeće Grupacije putničkog prometa pri HGK danas održali sastanak na kojem su od Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Ministarstva rada i mirovinskog sustava te Veleposlanstva RH u Njemačkoj zatražili da se službeno očituju do 5. siječnja o tom pitanju.

Prijevoznici navode da o tim zakonskim promjenama, koje bitno utječu na njihovo poslovanje, nisu na vrijeme obaviješteni, za razliku od slovenskih prijevoznika koji su o tome službeno obaviješteni još u kolovozu ove godine. Stoga traže utvrđivanje odgovornosti, a od hrvatskih institucija očitovanje i uputu na koji će se način taj njemački zakon provoditi. Smatraju i da je potrebno pokrenuti zajedničko lobiranje s cestovnim prijevoznicima drugih zemalja kod europskih institucija kako bi se osporila ta zakonska rješenja.

S prvim danom 2015. godine strane prijevozničke tvrtke pa tako i hrvatski cestovni prijevoznici na teritoriju Njemačke moraju Bundesfinanzdirektion West u Kölnu dostaviti informacije: prezime, ime i datum rođenja zaposlenika, početak i očekivano trajanje posla na njemačkom teritoriju, adresu na kojoj se čuvaju dokumenti, pismo kojim se potvrđuje da će, prema zahtjevu, poslodavac osigurati dokaz da je vozaču isplaćena minimalna plaća.

>>EK se bori protiv uvođenja vinjeta u Njemačkoj jer bi diskriminirale strance

 

>>Zašto su Nijemci tako omiljeni?

Komentara 12

HY
Hygeia
17:26 29.12.2014.

To je napravljeno zbog velike konkurencije stranih poduzeca sa niskom satnicom.Tako da su mnoge njemacke spedicije angazirale ta poduzeca za prijevoz a svojim vozacima dali otkaz.Bilo pred par mjeseci na televiziji.

TV
tvrdapixa
15:53 29.12.2014.

Kaj ti Kiselica lupetaš?! Dijaspora bu slala informacije, a naša niškoristi javna uprava prodavala zjake!

BU
BubyZG
18:04 29.12.2014.

Nije toliko važno što njemački špediteri štite svoje radnike, već zašto HGK nije o tome obavijestio hrvatske prijevoznike da svoje poslovanje prilagode tom propisu. Bit će da zaista treba HGK potpuno razvlastiti i ukinuti obavezu članstva, pa tada nek' nastave raditi NIŠTA, ali za NIŠTA novaca !!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije