Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Investicije

Opet je produžen rok za Zračnu luku Zagreb

'pleso_pxl_unu_080511'
''
09.05.2011.
u 07:40

Iako nema službene potvrde, izgledno je da će se sniziti cijena projekta Zračne luke. 198 milijuna eura jednostavno je previše

Potencijalni koncesionari su, kako doznajemo, procijenili da ulaganje gotovo 200 milijuna eura u novu zgradu Zračne luke Zagreb baš i nije isplativa investicija. Prema nekim informacijama, zainteresirani za Pleso traže da se vrijednost investicije smanji na 150 milijuna eura.

Produženje zbog papira

U resornom Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture kažu da je rok za iskazivanje interesa za koncesiju na Plesu opet produžen jer je veći broj natjecatelja to zatražio kako bi uspjeli kompletirati potrebne dokaze o traženoj sposobnosti. O smanjenju vrijednosti investicije u novi terminal na 150 milijuna eura, u ministarstvu kažu da se razmatraju opcije faznog građenja i minimalnih tehničkih zahtjeva u pojedinoj fazi te potvrđuje da će doći do smanjenja iznosa ulaganja, ali ne navode konkretne brojke. “Razrađuju se minimalni tehnički zahtjevi za prvu fazu koji bi eventualno mogli rezultirati nešto nižom vrijednošću gradnje prve faze. Optimalna faznost gradnje unapređuje opću isplativost i povećava interes banaka za financiranjem”, navode u ministarstvu. Upućeni kažu da potencijalni koncesionari traže da se odustane od valovitog krova terminala, koji je predviđen u idejnom projektu koji su izradili IGH i arhitekti Branko Kincl i Vladimir Neidhardt jer bi njegova izvedba bila skupa. No, u ministarstvu tvrde da se arhitektonsko idejno rješenje neće mijenjati.

Gradnja novog terminala u vrijednosti od 198 milijuna eura je preskupa jer bi koncesionar morao plaćati u isto vrijeme i koncesijsku naknadu. Novo produženje roka, kao i objašnjenje iz ministarstva da bi faznost gradnje i smanjenje vrijednosti investicije povećalo interes banaka za kreditiranjem, to potvrđuju. No, u veljači ove godine u ministarstvu su na naš upit koliko je investicija u novi terminal isplativa s obzirom na obvezu ulaganja od 198 milijuna eura i plaćanje koncesijske naknade, kategorično odgovorili da financijski model, koji je sastavni dio studije izvedivosti, pokazuje da je uz navedene uvjete projekt rentabilan. Ipak, sada je jasno da je perjanica Vladina investicijskog zamaha, zapala u velike probleme.

Rok natječaja prvi put je produžen na 2. svibnja, prema službenom objašnjenju Ministarstva, zbog velikog interesa potencijalnih koncesionara. No, stvarni razlog bio je promjena dokaza o sposobnosti, a to su, među ostalim, da potencijalni koncesionar mora dokazati da je upravljao Zračnom lukom koja je u tri godine imala prosječno 10 milijuna putnika godišnje, da ima iskustvo u gradnji i financiranju Zračne luke vrijedne barem 150 milijuna eura u zadnjih 10 godina... No, neki od zainteresiranih koncesionara, a koji se favoriziraju poput američko-kanadskog ADC&HAS, koja je tvrtka kćer Zračne luke Houston, ne mogu zadovoljiti te uvjete pa je dopušteno da budu važeće i ponude tvrtki kćeri potencijalnih koncesionara.

Gubitak

Upućeni tvrde da su koncesionari oprezni oko vrijednosti investicije na koju bi se obvezali i zbog poslovanja Zračne luke Zagreb, koja odnedavno ima novi, znatno niži cjenik svojih usluga, a to je rezultiralo, kako doznajemo, unatoč rastu broja putnika u prva tri mjeseca ove godine od 11 posto, padom prihoda od 5,4 posto i gubitkom od sedam milijuna kuna.

Komentara 21

M4
marko_42
15:25 09.05.2011.

njegova Umišljenost nije vladimir nego velimir neidhardt

MI
misuratakid
08:02 09.05.2011.

Večernjakovci odite k vragu! Kakav je to glupi potpis pod sliku? Najjadnija zračna luka u Europi? Pa što onda ako je jadna? Neka je i najjadnija na svijetu meni je najdraža jer je naša i u ovom trenutku još uvijek u hrvatskom vlasništvu - što neće još dugo biti jer je veleizdajnička politika i nju odlučila predati strancima u ruke. Đubrad HDZ i Đubrad SDP!

BU
bubaclex
10:10 09.05.2011.

@brainiac: najjači komentar ikad :rofl: brijem da si je Jure unio u cv stavku da je Hadidovu pobijedio na nekom tamo natječaju :D

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije