Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Od početka iduće godine skuplja vožnja na autoplin

Mijenja se i formula za obračun trošarina na benzin, koje će u sebi sadržavati i 1,20 kuna naknade za gradnju i održavanje cesta.
19. studenoga 2009. u 20:05 2 komentara 17 prikaza
benzinska pumpa

Autoplin će zbog novih trošarina od Nove godine poskupjeti pola kune po litri. Prema novom Zakonu o trošarinama, koji stupa na snagu 1. siječnja, u svakoj će se litri autoplina naplaćivati 0,49 kuna (dosad 0,05 kn/l) trošarine. Kad bi se nova trošarina uračunala u sadašnju cijenu autoplina (4,27 kuna) i na to obračunao PDV, litra UNP-a bila bi 4,81 kuna.

Mijenja se i formula za obračun trošarina na benzin, koje će u sebi sadržavati i 1,20 kuna naknade za gradnju i održavanje cesta, koje se sada iskazuju posebno. Konačan iznos ostaje isti. Bezalkoholno pivo više neće biti oporezivo jer se pivom smatra samo pivo s volumnim udjelom alkohola koji premašuje 0,5 posto vol.

Trošarina na vino, ostala pića dobivena vrenjem i međuproizvode određuje se prema broju hektolitara gotova proizvoda, za razliku od dosadašnjeg oporezivanja po litri apsolutnog alkohola.

Mali proizvođači vina, koji proizvode u komercijalne svrhe do 1000 hektolitara vina u godini, imat će posebne pogodnosti. Na sve se cigarete primjenjuje ista visina trošarine određena kao specifična i proporcionalna trošarina.

Trošarina na prirodni plin, električnu energiju, koks i ugljen zasad neće biti, ali će se uvesti od dana ulaska u EU.

Neugodna situacija
Ono što je mladoženja napravio mladoj izazvalo zgražanje: 'Traži papire za razvod!'
A1 Hrvatska
DONOSI A1
Od minus 7 do plus 13 u dva dana: uzroke vremenskih promjena u Zagrebu i na Sljemenu otkrijte u ekskluzivnom specijalu NET ZERO
  • MaloMisto:

    ovakva logika je moguca samo kod nas. U EU nema nameta na plin (trenutno najmanje do 2020, ako se ne varam) jer se smatra najciscim gorivom. Dakle, potice se voznja na plin. Kod nas, naravno, upravo suprotno.

  • Boki_dj:

    To može biti samo u Hrvatskoj! Izvoze plin po 1kn a nama će po 4,81kn! Bit će to najskuplji autoplin u Europi! Ako se vozači sada ne pobune onda su i zaslužili tu cijenu!