Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pivopijama bolje, osviještenim vozačima lošije

Od početka iduće godine skuplja vožnja na autoplin

benzinska pumpa
Autori: mm/VLM, ljg
19.11.2009.
u 20:05

Mijenja se i formula za obračun trošarina na benzin, koje će u sebi sadržavati i 1,20 kuna naknade za gradnju i održavanje cesta.

Autoplin će zbog novih trošarina od Nove godine poskupjeti pola kune po litri. Prema novom Zakonu o trošarinama, koji stupa na snagu 1. siječnja, u svakoj će se litri autoplina naplaćivati 0,49 kuna (dosad 0,05 kn/l) trošarine. Kad bi se nova trošarina uračunala u sadašnju cijenu autoplina (4,27 kuna) i na to obračunao PDV, litra UNP-a bila bi 4,81 kuna.

Mijenja se i formula za obračun trošarina na benzin, koje će u sebi sadržavati i 1,20 kuna naknade za gradnju i održavanje cesta, koje se sada iskazuju posebno. Konačan iznos ostaje isti. Bezalkoholno pivo više neće biti oporezivo jer se pivom smatra samo pivo s volumnim udjelom alkohola koji premašuje 0,5 posto vol.

Trošarina na vino, ostala pića dobivena vrenjem i međuproizvode određuje se prema broju hektolitara gotova proizvoda, za razliku od dosadašnjeg oporezivanja po litri apsolutnog alkohola.

Mali proizvođači vina, koji proizvode u komercijalne svrhe do 1000 hektolitara vina u godini, imat će posebne pogodnosti. Na sve se cigarete primjenjuje ista visina trošarine određena kao specifična i proporcionalna trošarina.

Trošarina na prirodni plin, električnu energiju, koks i ugljen zasad neće biti, ali će se uvesti od dana ulaska u EU.

Ključne riječi

Komentara 2

MA
MaloMisto
10:46 20.11.2009.

ovakva logika je moguca samo kod nas. U EU nema nameta na plin (trenutno najmanje do 2020, ako se ne varam) jer se smatra najciscim gorivom. Dakle, potice se voznja na plin. Kod nas, naravno, upravo suprotno.

BD
Boki_dj
21:26 19.11.2009.

To može biti samo u Hrvatskoj! Izvoze plin po 1kn a nama će po 4,81kn! Bit će to najskuplji autoplin u Europi! Ako se vozači sada ne pobune onda su i zaslužili tu cijenu!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije