Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Niske kamate sve više zabrinjavaju: Prijete rastom cijena nekretnina i inflacijom

Buduća europska guvernerka Christine Lagarde rekla je da su monetarne mjere donijele oporavak, ali istina je da niske kamatne stope sve više zabrinjavaju
07. rujna 2019. u 07:00 10 komentara 4199 prikaza
Christine Lagarde
Foto: DPA/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Francuskinja Christine Lagarde uspješno je odradila svoje prvo saslušanje pred članovima Europskog parlamenta, gdje je guverner Europske središnje banke i inače čest gost, a jedno od pitanja koje se tom prilikom pojavilo bilo je i kako ublažiti negativne učinke ekstremno niskih kamatnih stopa. Buduća europska guvernerka spretno je izbjegla konkretniji odgovor rekavši da su monetarne mjere donijele oporavak i jedanaest milijuna radnih mjesta!

Europarlamentarci o prihvaćanju Ursule von der Leyen kao predsjednice Komisije Glasovanje u Strasbourgu Socijaldemokrati u Europskom parlamentu će podržati Ursulu von der Leyen

Idiotski potez

Talijanski bankar Mario Draghi bit će prvi europski guverner koji u svom mandatu nijednom nije povećao kamatne stope, a nagađanje kad će taj proces pokrenuti njegova nasljednica sad već ulazi u sferu pitanja od ‘milijun dolara’. Dapače, financijski svijet vjeruje da bi ECB mogao gurnuti kamate još više u negativnu zonu, pa se povećao broj utjecajnih banaka koje naplaćuju naknadu za držanje štednje u bankama i štedišama. Tako pokušavaju potaknuti građane da troše, no događa se upravo suprotno. Financial Times citira šefa velike nizozemske financijske grupacije ING Ralpha Hamersa koji je kazao da bi daljnje rušenje kamatnih stopa od središnje banke bio ‘idiotski potez’.

– Negativne stope čine potrošače toliko nesigurnima u njihovom financijskom okruženju da počinju još više štedjeti, rekao je Hamers.

Potvrđuju to i podaci Eurostata prema kojima je omjer štednje kućanstava u eurozoni dogurao na gotovo 13 posto, najviše u pet godina. Premda bankari i vodeći svjetski financijaši gunđaju zbog niskih kamata jer im ruše poznatu matricu ponašanja, hrvatski financijski stručnjak Dinko Novoselec uvjeren je da su niske kamatne stope postale ‘nova normala’, te bi mogle potrajati desetljećima. Uostalom, Japan je živi primjer za to.

– Ne mislim da su niske kamate poremećaj koji je brzo došao pa će brzo i nestati. Povijesno su i kamate od jedan ili dva posto bile nezamislive, a mi sad ne govorimo o kamati od 0,5 posto već o negativnim kamatama, kaže Novoselec koji smatra da postojeće stanje nosi dvije potencijalne opasnosti.

Jedna je da bi moglo doći do inflacije i rasta potrošačkih cijena, a druga da dolazi do nerealnog rasta vrijednosti dionica i nekretnina. Oni koji imaju novac pošto-poto žele zaraditi pa se stvaraju baloni i nerealno visoke cijene.

– Što se tiče obveznica, njihova je cijena matematička reprodukcija kamatnih stopa središnjih banaka, no kod dionica i nekretnina to nije slučaj, veli Novoselec.

Christine Lagarde Ide na novu poziciju Lagarde podnijela ostavku na mjesto čelnice MMF-a

I doista, svi veći europski gradovi bilježe osjetno veći rast cijena nekretnina od BDP-a, pa se slično događa i u Hrvatskoj koja također crpi koristi iz općeg trenda beskamatnog posuđivanja novca. Ministarstvo financija prošli se tjedan prvi put zadužilo na rok od godinu dana uz negativnu kamatnu stopu, a velik broj država više ne plaća nikakvu kamatu ni na desetogodišnji dug, nego dapače zarađuje na tome.

Neodgovorni političari

Jedan iskusan bankar veli da niske kamate, uključujući i negativne, smanjuju pritisak na političare da pametno troše javni novac i provode strukturne reforme. Lažna sigurnost prisutna je i u korporativnom sektoru, što će, boji se, kad-tad eksplodirati.

Bivši šef FED-a Alan Greenspan kazao je ovih dana da se ne bi iznenadio da se i SAD zaduži uz negativne prinose, što ne bi bio ‘dobar posao’. Bloomberg podsjeća da su SAD, Velika Britanija, Kanada, Australija i Novi Zeland jedina razvijena tržišta obveznica bez negativnih stopa na krivuljama prinosa.

– Ako negativne stope postanu još rasprostranjenije širom svijeta, financijski sustav treba obnoviti na novom skupu pretpostavki. Problem je u tome što još ne znamo kakve bi one bile ili kako bi funkcionirale, naveo je financijski analitičar Jim Bianco.

Zoran Vakula
PROGNOZA ZA HRVATSKU
Vakula otkrio kakva bi trebala biti veljača i koliko će biti oborina
PRIPREMA VOZILA
Doznajte kako kvalitetno pripremiti vozilo za zimsku vožnju i osvojite vrijedne nagrade
  • Javnodobro:

    Tko je njoj prodo diplomu? Nebu nikakve inflacije. Treba samo izjednačiti kamate u cjeloj europskoj uniji na 2% i problem rješen.

  • dpd111:

    Mi s time nemamo problem, još uvijek sanjamo da kamate budu 1-2 % budući da su kod nas 6% ili više

  • Diesel:

    Pa koliko se ja razumijem u ekonomiju, danasnji prezaduzeni svijet i posebno prezaduzene drzave, upravo sto trebaju su niske kamate i umjerena inflacija. Uvedite mjere po kojima svako ne moze dobiti kredit u banci i biti ce dobro. Jedna od ... prikaži još! mjera bi mogla biti da ni jedno kucanstvo ne moze imati veci dug od 5 X godisnjeg bruto primanja.