Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Glasovanje u Strasbourgu

Socijaldemokrati u Europskom parlamentu će podržati Ursulu von der Leyen

Europarlamentarci o prihvaćanju Ursule von der Leyen kao predsjednice Komisije
Foto: Reuters/PIXSELL
16.07.2019.
u 19:18

Kako bi postala predsjednica Komisije, von der Leyen treba dobiti podršku apsolutne većine zastupnika u Europskom parlamentu, odnosno najmanje 374 glasa

Socijaldemokrati, druga po veličini politička grupa u Europskom parlamentu, objavili su u utorak neposredno uoči glasovanja o nasljednici Jean-Calude Junckera na čelu Europske komisije da će podržati Njemicu Ursulu von der Leyen, kandidatkinju iz redova pučana.

"Podržat ćemo von der Leyen nakon odluke donesene na sastanku naše skupine", objavila je na svom Twitter računu grupa socijaldemokrata u Europskom parlamentu (S&D). "No pozorno ćemo pratiti njen rad kako bi zajamčili da će ispunjavati obveze koje je preuzele na naš pritisak", dodaje S&D.

Kako bi postala predsjednica Komisije, von der Leyen treba dobiti podršku apsolutne većine zastupnika u Europskom parlamentu, odnosno najmanje 374 glasa. Glasanje je tajno na papirnatim listićima te, kako su novinskim agencijama napomenuli izvori iz redova socijalista, više do četvrtine njihovih zastupnika moglo bi ignorirati preporuku o podršci kandidatkinji.

Čelnica S&D-a Iratxe García je povodom odluke o podršci Ursuli von der Leyen rekla da su "bili vrlo skeptični kada se prošlog tjedna kandidatkinja sastala s našom skupinom, no tijekom proteklih dana moramo priznati da je usvojila temeljne zahtjeve naše skupine" i "prihvaća potrebu" da se sa speciffičnim zakonskim prijedlozima suočimo s klimatskim promjenama i socijalnim pitanjima.

Nakon podrške socijaldemokrata izbor Ursule von der Leyen postao je vrlo izgledan a ishod glasovanja trebao bi biti poznat nakon 19.30 sati.

Komentara 3

PR
Princeza
19:38 16.07.2019.

Ajooj a sta ce sada Biljana?

ZB
Zoki-Bijela
19:24 16.07.2019.

Ajde da i to vidimo

Avatar HipnosPajdaš
HipnosPajdaš
20:03 16.07.2019.

Tako treba.Njemcima 20 funkcija, Slovencima i Hrvatima 0.To je ravnopravnost.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije