Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Nakon Nanobita, Sumina otvara tvrtku za ulaganje u startupe

Potrebu posjedovanja fizičkog pečata smatra najvećom nelogičnošću i zapravo nemarom
01. travnja 2021. u 18:05 2 komentara 890 prikaza
Davis Cup, Hrvatska - Argentina
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Kad se već požalio na Facebooku da mu birokracija otežava otvaranje tvrtke, nazvali smo Alana Suminu i pitali ga išto to osniva, odnosno čime će se njegova nova tvrtka baviti.

Alan Sumina HRVATSKI PODUZETNIK Osnivač Nanobita zgrožen hrvatskom birokracijom: 'Želim otvoriti firmu, a idem po šalterima i tražim pečate'

Tvrtku osniva sam, a bit će namijenjena ulaganjima u startupe i ostale tvrtke. Za sada ne želi otkrivati ništa više no, priznaje već ima potencijalnih ideja.

Tvrtku je nazvao Primeta ulaganja, no ni to nije prošlo posve glatko. Naime, pri izboru imena tvrtke, također postoje neka nelogična ograničenja, poput činjenice da mora imati tri različita slova od firme koja je već registrirana pri tom trgovačkom sudu, dok primjerice isto ime u drugoj županiji nije problem. Tako je i ime tvrtke uspio riješiti iz trećeg pokušaja.

Zagreb: Nedjelja na tržnici Dolac BLAGDANSKE NAMIRNICE Zbog pandemije skromnija uskrsna košarica: Evo kako se kreću cijene mladog luka, šunke...

- No kako tvrdi Sumina, ništa od tih birokratskih koraka nije neki problem, al je začuđujuće i nelogično, zapravo njega je, veli iznenadilo da se ništa ne mijenja premda mnogi puno o svemu tome pričaju.

Potrebu posjedovanja fizičkog pečata smatra najvećom nelogičnošću i zapravo nemarom. Jer, kazuje, ako zakonski to nije potrebno zbog čega u praksi jest. Zbog čega je u današnje vrijeme još uvijek potrebno imati pečat u Hrvatskoj ako ga više nitko ne koristi, pita se Sumina. Pečat se izvadi za jedan dan, to nije bit ove priče, već zbog uopće još postoji i zbog čega institucije nisu koordinirane i tako već godinama.

GODIŠNJE 2000 KN VIŠE NEGO 2017. Hrvatsko kućanstvo mjesečno troši 7800 kuna: Najveći dio budžeta svima odlazi na jednu stavku

Od osnivanja Nanobita, kojeg je, prisjetimo se, zajedno za Zoranom Vučinićem osnovao prije 12 godina, nekako se veli, nadao da su se stvari u tom dijelu promijenile.  

 

Pitali smo građane: Znate li kako se pravilno maske bacaju u smeće nakon upotrebe?

sprovod za 30 ljudi
Svijet se danas oprašta od princa Philipa: Kraljica naredila da se braća Harry i William razdvoje
G
PASTELNO PROLJEĆE
Guess nagradni natječaj - uslikaj svoju kombinaciju i osvoji nagrade!
  • Avatar Mi ili Oni
    Mi ili Oni:

    Znaci ipak je otkrio kako registrirat firmu...

  • Avatar Anemija_talasemijaEU-bekrija
    Anemija_talasemijaEU-bekrija:

    Naprotiv ja bih zadrzao pecat i potpis , razlog , ?ovako te moze ovrsiti svatko uz pomoc laznog racuna , i na sudu se pravit grbav , samo otpremnica pecat potpis , a ni to ne pomaze