Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Intervju

Ministar Vrdoljak: Stranci sve više žele ulagati u domaću industriju

'30.05.2013., Veliki Lovrecan - Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak otvorio je novoizgradjenu zupanijsku cestu Veliki Lovrecan-Lovrecan Breg.  Photo: Marko Jurinec/PIXSELL'
'Marko Jurinec/PIXSELL'
10.06.2013.
u 19:00

Korisno - 
U izradi je katalog za investitore koji tako na jednom mjestu imaju uvid u sve gotove projekte.

Ministarstvo gospodarstva nositelj je projekta izrade kataloga za investitore u kojem na jednom mjestu mogu dobiti uvid u 39 projekata, državnih i privatnih, s pripremljenim dozvolama, odnosno spremnima za ulaganje.

Katalog će se učestalo dopunjavati, čim neki projekt stekne status pripremljenog za ulagače. Ulazak u EU povećao je interes za ulaganja, više je i onih koji imaju interes ulaganja u proizvodnju uz uvijek primamljiv turizam, a Vlada je nizom zakona, smanjenjem barijera i predstavljanjem potencijala zemlje odlučila privući što više investicija, kaže ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak.

Stalno će se nadopunjavati

Prvi put na jednom mjestu investitori će imati priliku vidjeti sve pripremljene projekte. Koliko je to doprinos za privlačenje ulagača?

Već osnivanjem Agencije za investicije omogućili smo da na jednom mjestu investitori dobiju sve informacije, a sada smo napravili i upotrebljiv materijal koji ćemo stalno dopunjavati novim investicijama. Stoga i pozivamo sve privatne investitore koji imaju na dovoljnoj razini pripremljen projekt, a traže partnera ili investitora, da se jave i da ih uvrstimo u katalog.

Interesenata za ulaganje je sve više, a spominju se i potencijalni ulagači s nekih novih tržišta?

Oni koji žele ulagati više nemaju interes samo zbog Hrvatske nego i kao zemlje koja će uskoro biti dio EU. Da, javljaju se ulagači i iz zemalja koje do sada nisu bile tu zastupljene, poput primjerice Katara, Azerbajdžana, Kine, Kanade... Nakon što uskoro EU potpiše ugovor s Kanadom o slobodnoj trgovini, suradnja bi se mogla i pojačati.

Kojim ćete kanalima predstavljati investicije?

Mnogi od njih dolaze u sklopu delegacija i to će biti prilika da im se predstave. No, mi to aktivno radimo putem diplomacije i počasnih konzula, ali i putem Agencije ćemo potencijalnim projektima ići proaktivno prema mogućim investitorima. Nedostatak je naime što nismo dovoljno prepoznatljivi kao zemlja koja je dio svjetskog gospodarstva, a prednost je da smo za biznis zemlja koja je vrata za jugoistočnu Europu i za koju ima više područja ulaganja.

Godinama smo bili zanimljivi gotovo isključivo po turizmu, sad se javljaju nova područja, važnija zbog zapošljavanja i izvoza?

U posljednje dvije do tri godine mogu se na prste nabrojiti ulaganja u hrvatsku industriju. Taj se trend mijenja, a sve je više interesenata za ulaganje u tu gospodarsku granu.

Prvo studija izvodljivosti

Jedan je od većih projekata pri tome LNG, za koji se traži ulagač, no on nije uvršten u katalog. Zašto?

Za njega moramo prvo napraviti studiju izvodljivosti koja će biti gotova potkraj lipnja. Zainteresiranih ima, pa primjerice Katar, ali i partneri iz SAD-a su zainteresirani za opskrbu. Ali moramo naći partnera koji će osigurati tržište.

>>Ovo je 39 državnih i privatnih projekata spremnih za ulagače

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije