Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dokapitalizacija Dalekovoda

Jedina konkretna ponuda Končara EI i Constructiona

Foto: Petar Glebov/PIXSELL
1/2
25.05.2021.
u 19:56

Burzovna vrijednost Dalekovoda u samo se nekoliko dana survala 73 posto. Gubici su krajem 2020. iznosili 398 milijuna kuna

Ovaj je trgovinski tjedan na Zagrebačkoj burzi počeo novim potonućem cijene dionica Dalekovoda uz novi milijunski dnevni promet. Na objavu da model financijskog restrukturiranja s kojim se krajem lipnja ide pred dioničare podrazumijeva dokapitalizaciju uz smanjenje temeljnog kapitala spajanjem 100 postojećih dionica u jednu, u petak se cijena dionice strmoglavila gotovo 60%, s 5,80 na 2,37 kuna.

Cijena s kojom je zaključen prošli tjedan jučer je pala još za trećinu, na 1,58 kuna, čime je kumulativni pad u odnosu na vrijednost prije objave modela financijskog restrukturiranja dosegnuo 73%. Kalkulacije burzovnih aktera i dalje, dakle, nisu tek preslika predložene formule spajanja 100:1, što sugerira da dio ulagača u te dionice priču ne uzima zdravo za gotovo.

Činjenica je da se u ovom trenutku radi o prijedlogu odluke koju dioničari na čelu s tvrtkom Konsolidator kao sadašnjim 60-postotnim dioničarom tek moraju potvrditi na skupštini. No, što je alternativa?

Model dokapitalizacije koji su ponudili Končar Elektroindustrija i tvrtka Construction Line Ltd. registrirana na Malti jedina je konkretna ponuda trenutačno na stolu. Prema posljednjem dostupnom izvješću Uprave, na kraju prvog kvartala društvo i Grupa s osnove kamata i glavnice senior duga iz predstečajne nagodbe imaju gotovo 57 milijuna kuna dospjelih i nereguliranih obveza prema financijskim vjerovnicima. U izvješću se navodi i da “tijekom 2021. Grupa ima i značajna buduća dospijeća s osnove financijskog duga od oko 135 milijuna kuna”.

U objašnjenju prijedloga skupštinske odluke ističe se da su preneseni gubici iz ranijih razdoblja krajem 2020. iznosili 398 milijuna, a da je iznos raspoloživih rezervi za njihovo pokriće nešto manji od 130 milijuna. Dioničari će glasati o modelu koji podrazumijeva najprije smanjenje temeljnog kapitala, s 247 na 2,47 milijuna, a potom njegovo povećanje za najmanje 150, a najviše za 410 milijuna kuna. Dokapitalizacija je predviđena po cijeni od 10 kuna kroz dva i (najviše) tri kruga upisa dionica, uplatama u novcu i/ili ulozima unosom prava po tražbinama.

Treći krug je predviđen za dionice neupisane u prva dva kruga i rezerviran je za upis dionica unosom prava po 150 milijuna kuna tražbina Construction Linea. Riječ je o tvrtki koja je, prema podacima malteškog registra, vlasnički povezana s domaćom ENNA Grupom Pavla Vujnovca (kao osobe vezane uz maltešku kompaniju navode se Damir Spudić, Sanja Burić i Josip Jurčević).

Uprava Dalekovoda na čelu s Tomislavom Rosandićem računa da će se prikupljanjem kapitala postići potrebna kapitaliziranost društva te zatvoriti obveze prema vjerovnicima po tražbinama utvrđenim u predstečajnoj nagodbi.
Ishod glasanja na skupštini je u rukama Konsolidatora.

 

VIDEO Ne reciklira se dovoljno: Zagreb će platiti 8,8 milijuna kuna kazne zbog otpada!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije