Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Je li Microsoft podmićivao 
u Mađarskoj

Veliki Microsoft na udaru je američkih vlasti koje istražuju optužbe o podmićivanju i korupciji pri prodaji softvera Mađarskoj
25. kolovoza 2018. u 06:30 0 komentara 118 prikaza
Microsoft
Foto: Reuters/PIXSELL

Veliki američki tehno div Microsoft pod velikim je povećalom domaćih vlasti točnije ministarstva pravosuđa i Komisije za vrijednosne papire i burzu (SEC) koje istražuju je li prodaja softvera - Word i Excel mađarskim vlastima bila legalna.

EXPO E3 Microsoft najavio revolucionarnu promjenu koja će se svidjeti gejmerima

Naime, indicije kažu, prenosi The Wall Street Journal, da je Microsoftova podružnica u Mađarskoj svoj softver prodavala tvrtkama partnerima po nižim cijenama koji su ga, potom prodali mađarskim vlastima po regularnoj cijeni. S tim da su dio novca zarađen u razlici na cijeni koristili kao mito ne bi li ostvarili prodaju mađarskim vlastima. Sve to, navodno se događalo 2013. i 2014., piše The WSJ.

Obrana u slučaju tužbi

Iz Microsofta su se oglasili te kažu da su još 2014. godine čim su doznali za možebitne ilegalne radnje u svojoj podružnici u Mađarskoj tražili izvještaje svojih zaposlenika o poslovanju. Otpustili su četiri svoja zaposlenika i raskinuli ugovore s četiri partnerske tvrtke ne bi li se obranili u slučaju tužbi.
 Nažalost ovo nije jedina zemlja koja se spominje u kontekstu podmićivanja i korupcije kada se radi o poslovanjima Microsofta izvan Sjedinjenih Država.

MICROSOFT BUILD 2018. Umjetna inteligencija i cloud donose revoluciju

I ministarstvo pravosuđa kao i SEC već su 2013. istraživali slične slučajeve u Kini. A tada su iskrsnule i slične optužbe glede partnera i konzultanata koji su buknuli u Rumunjskoj i Italiji.

A na dnevnom redu istraga federalnih američkih tijela u slučaju Microsoft mogla bi se naći još i njihova poslovanja na tržištima Rusije i Pakistana. U slučaju Microsofta na udaru su njihovi partnerski odnosi jer Microsoft uglavnom i funkcionira tako da na tržištima osnuje podružnicu te posluje s nizom partnerskih tvrtki koje Microsoftove proizvode koriste, učine kompatibilnim i implementiraju.

WinDays18 WinDays18 Mark Van Rijmenam: Bitcoin je osuđen na neuspjeh!

Reputacijski rizik

Ne bi li proširili doseg već desetljeće se šire i na tržišta zemalja u razvoju, kao i na mala tržišta koja u prihodovnom smislu ne čine veliki promet, no ipak Microsoft je odlučio biti svugdje prisutan. Od tada su učestale ovakve optužbe koje Microsoftu stvaraju reputacijski rizik.

Rudarenje bitcoina troši enormne količine električne energije. Evo kad bi svijet mogao ostati bez struje

Microsoft
1 / 13
Da bi se izrudario jedan jedini Bitcoin potrebno je potrošiti veliku količinu električne energije. Rudarenje Bitcoina sada troši više električne energije od 173 zemalje svijeta, što bi značilo da je Bitcoinova rudarska djelatnost 47. najveći potrošač na zemlji, nešto manji od Kuvajta, ali veći od Grčke.
Putokaz za najljepše plaže na Pagu
Najljepše plaže na Pagu
Istražite koje su najljepše plaže i pronađite one koje će vam najbolje odgovarati

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.