Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jačanje pozicije u regiji

Ina od MOL-a preuzela Energopetrol

Ina
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
12.07.2016.
u 21:43

Financijski rezultati Energopetrola ubuduće će biti konsolidirani u Ini.

Ina je preuzela 33,5 posto bosanskohercegovačke naftne kompanije Energopetrol od svoga strateškog partnera MOL-a i tako postala većinski vlasnik tvrtke i najveći pojedinačni distributer naftnih derivata u BiH, s ukupno 101 benzinskom postajom u maloprodajnoj mreži.

Naime, MOL i Ina potpisali su ugovor o stjecanju dionica Energopetrola kojim je Ina preuzela 1,840.128 dionica pa sad posjeduje 67 posto tvrtke.

Financijski rezultati Energopetrola ubuduće će biti konsolidirani u Ini.

– Poslovnu odluku uprava Ine donijela je na temelju dobrog poznavanja tržišnih prilika u BiH, a s ciljem daljnje izgradnje regionalne pozicije koja može imati pozitivan utjecaj na Inino poslovanje te plasman Ininih proizvoda na tržištu BiH – piše u priopćenju Ine. Podsjetimo, konzorcij Ina – MOL kupio je 2006. većinski vlasnički udio u Energopetrolu od 67 posto, pri čemu je svaki od partnera imao 33,5 posto dionica. Transakcija je stajala 36 milijuna eura.

Federalna vlada optužila je 2014. konzorcij da nije poštovao detalje privatizacijskog ugovora po kojem je imao obvezu uložiti dodatnih 77 milijuna eura, a konzorcij je pak 2013. pokrenuo međunarodni arbitražni postupak u kojem traži odštetu od 33 milijuna eura od Vlade jer, kako su tvrdili, nije ispunila svoje obveze o saniranju dugova i zbrinjavanju viška radnika Energopetrola preuzete kupoprodajnim ugovorom.

>> INA odabrala projekte za ovogodišnji Zeleni pojas

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar comparator
comparator
22:08 12.07.2016.

Znači Hrvatskoj Ini dugovi , a Molu zarada !? Krasno !!!! ?????

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije