Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 130
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KUPILI EURE

HNB intervenirao na deviznom tržištu: Evo kako su reagirali na 'tečajna kolebanja'

HNB
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/4
28.12.2016.
u 15:03

U novčani je tijek ušlo više od 3,3 milijarde kuna. U prosincu je regulator već jednom intervenirao kupnjom 278 milijuna eura

Hrvatska narodna banka intervenirala je danas na deviznom tržištu; kupnjom 438,3 milijuna eura regulator kani zaustaviti pritiske na jačanje tečaja kune prema euru. Eure su kupili po prosječnom tečaju od 7,564733 kune i tako novčani tijek pojačali s više od 3,3 milijarde kuna. Iz HNB-a poručuju da je intervencija, osim održavanja stabilnosti tečaja, i doprinos daljnjoj akumulaciji međunarodnih pričuva, s obzirom na očekivanja novčanih i gospodarskih kretanja u 2017.

– Konačno, intervencija je u skladu s nakanom da, u uvjetima suficita tekućih i kapitalnih transakcija, negativne inflacije, kao i oživljavanja kreditne aktivnosti, održavamo značajne strukturne viškove likvidnosti u bankovnom sustavu, odnosno nastavimo voditi ekspanzivnu monetarnu politiku – ističu u HNB-u.

To je već druga intervencija HNB-a u prosincu; prva je bila 14. prosinca kada je otkupio 278 milijuna eura po tečaju od 7,549 kuna. 

>> Banke će građanima lakše otpisivati loše i nenaplative kredite

>> Guverner Vujčić: Srednjoročno postoji opasnost od rasta kamata na kredite u eurima

Komentara 2

TE
TechnoCroat
15:54 28.12.2016.

Ako je HNB kod svake intervencije kupovala eure po većem kursu od trenutnog tržišnog kursa, onda bi bilo poželjno znati od koga je kupovala te eure. Jer je samo taj zaradio tom intervencijom, na ustrb cijele hrvatske. Ja lično nisam dobio ponudu od HNB da prodam svoje eure po većem kursu od tržišnog.

Avatar samo Istina
samo Istina
16:56 28.12.2016.

Sprema se velika kriza. Treba kupovat zlato

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije