Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREUZIMANJE

Emil Tedeschi kupio Drogu Kolinsku za dvije milijarde kuna

emil tedeschi (1)
Foto: Pixsell
1/9
Autor
Gojko Drljača
30.06.2010.
u 20:22

Posebnu težinu ima činjenica da je Tedeschi uspio preuzeti Drogu Kolinsku u Sloveniji, zemlji koja iz političko-populističkih razloga ima jako puno otpora prema ulagačima iz Hrvatske.

Emil Tedeschi je uspio. U žestokoj inozemnoj konkurenciji njegova Atlantic grupa preuzela je Drogu Kolinsku. Riječ je o poslu teškom oko 300 milijuna eura. To je i simbolično najvažnije preuzimanje kompanije u inozemstvu koje je ostvario neki hrvatski poduzetnik. Ivica Todorić imao je, naime, velike namjere, ali nije realizirao posao kakav je sada napravila Atlantic grupa. Posebnu težinu ima činjenica da je Tedeschi uspio preuzeti Drogu Kolinsku u Sloveniji, zemlji koja iz političko-populističkih razloga ima jako puno otpora prema ulagačima iz Hrvatske.

Nije se branio od napisa
Naime, nije tajna da je u Sloveniji vrlo velike ambicije imao i Ivica Todorić, najkrupniji hrvatski poduzetnik, ali ih nikada nije uspio realizirati. Kad je Todorić ciljao na Mercator, u Sloveniji su mu prigovarali zbog lošeg tretmana slovenskih proizvoda na Konzumovim policama. Čak je i Tedeschi imao puno problema zbog negativna Todorićeva imidža u Sloveniji. Slovenski mediji tvrdili su da je Tedeschi povezan s vodećim hrvatskim poduzetnikom te da je vjerojatno njegov trojanski konj.

Na sve to Tedeschi je odgovarao da je potpisao “non-disclosure agreement” (sporazum koji ga obvezuje da ne smije ništa reći o preuzimanju Droge Kolinske) i nije se branio ni od tih javnih teza, kao ni od napisa hrvatskih medija otprije mjesec-dva da je definitivno izgubio utrku za Drogu Kolinsku. Jedino što je u Hrvatskoj Tedeschi “priznao” bilo je javno očitovanje Zagrebačkoj burzi o namjeri preuzimanja slovenske kompanije. To je Atlantic grupi bila zakonska obveza s obzirom na to da je javno listana kompanija.

Cockta, donat MG
Ukratko, Atlantic grupa preuzela je Drogu Kolinsku – kompaniju koja u svojem portfelju ima brendove kao što su cockta, donat MG, barcaffe, grandkafe, soko štark, smoki i argeta. Preuzimanjem Droge Kolinske menadžeri Atlantic grupe uspjeli su stvoriti vodeću regionalnu prehrambenu kompaniju. Zbrojeni ukupni godišnji prihodi Atlantic Grupe i slovenske tvrtke premašuju prihode Podravke kao prehrambene industrije te će gotovo sigurno Podravka sada dobiti novog, žestokog konkurenta s obzirom na Atlanticova znanja i utjecaj u distribucijskom dijelu biznisa.

Vrijedno je zabilježiti da su Tedeschiju u preuzimanju Droge Kolinske konkurenti bili neki od najmoćnijih svjetskih investicijskih fondova. Drugim riječima, Tedeschijeva pobjeda u utrci za Drogu Kolinsku znak je da je skupo platio jedan od simbola slovenske industrije te da će se ubuduće morati još više trsiti da opravda povjerenje hrvatskih investitora koji su na IPO-u kupili dionice Atlantic grupe jer ipak je potrošio barem 300 milijuna eura, a to tek treba opravdati. Tedeschijeva je sreća što je u Drogi Kolinskoj u velikoj mjeri već odrađen proces restrukturiranja te stoga kupuje relativno sređenu kompaniju.

Komentara 62

MA
malitrn
22:26 30.06.2010.

Zlo-venija i droga .... šta još treba objašnjenje ?

MA
malitrn
22:29 30.06.2010.

Mikrogrizzly; potpisujem !

NE
nettko
22:07 30.06.2010.

kupite i koku..............

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije