Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Centri kompetentnosti za obrazovanje u turizmu otvorit će se za četiri godine

U svih šest centara, u kojima će se primjenjivati znanja iz prakse, učiti kroz rad i ispravljati nedostaci postojećih strukovnih obrazovnih programa uložit će se 300 milijuna kuna.
07. veljače 2019. u 14:15 0 komentara 112 prikaza
Ministar turizma Gari Cappelli danas je otvorio Hotel Castellum
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Ovisno o pojedinom projektu ulaganja, Hrvatska bi za najviše četiri godine trebala dobiti šest vrhunski opremljenih, inovativnih regionalnih centara kompetentnosti za obrazovanje u turizmu.

Turisti u Zagrebu Problemi za obje strane Brexit bez dogovora u turizmu gasi 700.000 radnih mjesta

U njima će se primjenjivati znanja iz prakse, učit će se kroz rad i ispravljati nedostaci postojećih strukovnih obrazovnih programa. U svih šest centara uložit će se 300 milijuna kuna, temeljem natječaja koji će se raspisati do kraja veljače, nakog čega će kandidati dobiti četiri godine za punu implementaciju kako bi centri počeli s radom.

Kao što se zna, na natječaju provedenom ovog ljeta za otvaranje centara temeljem dosadašnjeg rada te regionalnih potreba za određenim profilom radnika, odabrani su Srednja škola Zabok, Turističko-ugostiteljska škola Split, Ugostiteljsko-turistička škola Osijek, Ugostiteljska škola Opatija, Škola za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu iz Pule te Turistička i ugostiteljska škola Dubrovnik.

Velike ambicije

“Ministarstvo turizma, kao relevantan dionik za razvoj strukovnog obrazovanja u svom sektoru, dobilo je priliku i novac iz Europskoga socijalnog fonda da u sklopu Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali podrži uspostavu regionalnih centara kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu”, pojašnjavaju u Ministarstvu turizma.

Apartman RADMILA KOVAČEVIĆ Najpravedniji porez na zimmer frei bio bi prema visini prihoda

Ministarstvo turizma u koordinaciji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja koordiniralo je izradu sažetka operacije, koju će tijekom prvog tromjesečja 2019. godine odobriti Ministarstvo rada i mirovinskog sustava te će se krenuti u provedbu aktivnosti unutar centara.

O konkretnim aktivnostima govorit će se i na Konferenciji o kadrovima u turizmu u organizaciji Večernjeg lista i Poslovnog dnevnika, uz pokroviteljstvo triju ministarstava, turizma, rada i unutarnjih poslova.

Budući centri su već tijekom prijave na natječaj pokazali velike ambicije. U Zaboku najavljuju nekoliko modula, od formalnog strukovnog obrazovanja, formalnog obrazovanja odraslih, neformalnog obrazovanja, unapređenja kompetencija nastavnika i mentora, kompetencija za poslodavce, centar inovacija i razvoja te profesionalno usmjeravanje.

ISTRAŽILI SMO Tko u Hrvatsku dolazi živjeti i raditi: Lani uselilo 43.219 ljudi, evo odakle dolaze

Za potrebe Centra plan je rekonstrukcija i dogradnja SŠ Zabok, čime će se osigurati više od 5200 kvadrata neto prostora za učenje. Centar će raspolagati s 18 učionica i tri male učionice, dva praktikuma za kuharstvo i dva praktikuma za ugostiteljsko posluživanje s pripadajućim spremištima te trening centrom za odrasle sa slastičarskim praktikumima za tople i hladne slastice, praktikumom za kuhare i posluživanje te enološkim praktikumom.

Imat će prostorije za osoblje, auditorij, knjižnicu, nastavničke kabinete, višenamjenske zajedničke prostorije, sanitarne čvorove, dizala i servisne prostorije. Centar će raspolagati s ukupno 24 smještajne jedinice različite kategorizacije, 20 dvokrevetnih i četiri peterokrevetne sobe, a uz objekt će se nalaziti i ugostiteljski objekt te wellness prostori.

Učionice će biti opremljene multimedijskom tehnologijom i programskim sustavima koji se primjenjuju u turizmu i ugostiteljstvu. RCK u Zaboku surađivat će sa 16 strukovnih škola iz cijele Hrvatske, šest visokih učilišta, obrtničkom i gospodarskom komorom, sedam gospodarskih subjekata.

Gari Cappelli Gari Cappelli Naš je zadatak zaposliti domaću radnu snagu

U Zaboku očekuju u redovitoj srednjoškolskoj nastavi oko 800 učenika u 36 razrednih odjela u dvosmjenskoj nastavi, u obrazovanju odraslih oko 300 polaznika godišnje te 300 polaznika za stručna usavršavanja za nastavnike te sto polaznika godišnje iz gospodarskog sektora.

Turističko-ugostiteljska škola Split dobila je status regionalnog centra kompetencije zbog svoga bogatog iskustva s projektima vezanim uz Europsku uniju i fondove EU.

Njezin projekt vrijedan 12 milijuna eura također predviđa dogradnju postojeće školske zgrade, a u produžetku objekta trebao bi se sagraditi hotel s 22 sobe, tri restorana i slastičarnicom. Procijenjeno je da bi gradnja mogla biti gotova do 2021., a provedba drugog, “soft” dijela projekta do 2023. godine.

Zračna luka Split HTZ: U 2019. šest novih izravnih zračnih linija iz Francuske u Hrvatsku

Sommelieri i baristi

U Puli predviđaju opremanje centra suvremenim praktikumima za kuharstvo, slastičarstvo i posluživanje te kabinetima za strane jezike u zgradi sadašnjeg školskog praktikuma na Stoji, ali i u obližnjoj Austrijskoj vili koja je u županijskom vlasništvu i napuštena je od zatvaranja Privatne osnovne škole Jurja Dobrile.

U budućem centru kompetentnosti na Stoji obrazovat će se i usavršavati učenici ugostiteljsko-turističkih škola u Istri, ali dodatno educirati i njihovi profesori i mentori kod poslodavaca, već zaposleni kuhari, konobari i slastičari te nezaposleni na prekvalifikaciji. Ondje će edukaciju moći proći recimo i sommelieri, za koje još nema formalnog obrazovanja u Hrvatskoj, kao i baristi te drugi sada sve traženiji kadrovi.

Plaće u Zagrebu

Lesnina roštilj
PROLJETNE RADOSTI
Došlo je proljeće, a mi smo se uputili u potragu za novim roštiljem

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.