Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Problemi za obje strane

Brexit bez dogovora u turizmu gasi 700.000 radnih mjesta

Turisti u Zagrebu
Foto: Luka Stanzl/Pixsell
06.02.2019.
u 19:12

Gloria Guevara: Turistička industrija već vidi utjecaj Brexita na svoje poslovanje i zaposlenost

Napusti li Ujedinjeno Kraljevstvo 29. ožujka EU bez dogovora, na kocki je 300.000 radnih mjesta u Britaniji i približno 400.000 u Europi.

Brexit bez sporazuma donio bi gubitak od 18,6 milijardi funti za gospodarstvo Velike Britanije i gubitak od 22 milijardi funti za gospodarstva ostatka EU, pokazuje analiza Svjetskog vijeća za putovanja i turizam (WTTC), koja se temelji na predviđenom padu gospodarske aktivnosti na Otoku od 7,7 posto. Turistička industrija britanskom BDP-u, inače, doprinosi s 213,8 ​​milijardi funti, a zaslužna je za četiri milijuna radnih mjesta. Turizam BDP-u zemalja EU donosi pak više od 1,5 trilijuna eura i generira čak 27,3 milijuna radnih mjesta.

– Velika Britanija peta je najveća turistička ekonomija na svijetu i Brexit bez sporazuma imao bi uistinu dramatičan utjecaj. Prema predviđanjima MMF-a, za Europu bi to ukupno mogao biti gubitak od 40 milijardi funti i 700.000 i radnih mjesta. Naše članice već vide utjecaj na svoje poslovanje i zaposlenost – komentar je Glorije Guevare, predsjednice i izvršne direktorice WTTC-a, koji okuplja turističke profesionalce iz cijelog svijeta, ali i predstavnike vlada.

Iz WTTC-a poručuju da negativne posljedice Brexita mogu minimizirati bezvizna putovanja, mobilnost radne snage, sigurnosna suradnja kako bi se izbjegla čekanja na granici te da Velika Britanija i dalje zadrži pristup jedinstvenom zrakoplovnom tržištu.

>> Evo kolike su zapravo plaće po zanimanjima u Njemačkoj

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije