Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pobuna u Travnom

'Nećemo žicu oko naše škole koja se nalazi usred naselja'

Članovi Udruge Travno: Leon Jakopović, Svjetlana Lugar, Ivan Kuk, Željka NOvak, Dijana Skočić i Danijel Uršić
17.06.2017.
u 21:01

Za sutra najavljen prosvjed, a Grad počeo skidati opasanu žicu

“Bez žice za naše klince”, “Škola nije Auschwitz”, “Novi Zagreb mrzi ograde”, “Ovo nije tvoja škola,”, “Klinci nisu kanarinci”, samo su neki od naziva transparenata koji su osvanuli oko novoizgrađene ograde OŠ Gustava Krkleca u Travnom.

Sve se zakuhalo u travnju

I ne samo da su osvanuli, već su i natjerali Grad Zagreb i nadležne službe da jučer ujutro, tjedan dana nakon što su postavili ogradu, istu tu ogradu i maknu zbog nezadovoljstva mještana.

– Argument protiv nicanja ograde ponajprije je onaj ljudski. Činjenica je da ograđivanje ima negativan psihološki efekt kako na djecu tako i na odrasle. Nadalje, i funkcionalnost prostora ogradom postaje upitna jer to nije samo igralište škole već i park i staze kojima su se ljudi naviknuli koristiti – ističe arhitekt Danijel Uršić, koji je pokrenuo Facebook stranicu “Ne ogradi oko kvarta”.

Udružio se s desetak aktivista iz Udruge građana Travno te su za nedjelju u 18 sati najavili mirni prosvjed. Osim funkcionalnosti, Uršić smatra da je izgradnja ograde i “kriminal u prostoru”.

– Travno je jedan od kvartova o kojima se predaje na Harvardu. To je urbanistički osmišljen kvart otvoren i koncentriran oko parka. Okolo je stambena gradnja, a u sredini škola i dječji vrtići kao dio tog parka. Koncept potječe iz jednog drugog vremena kada je javno bilo javno i tako bi trebalo i ostati, bitno je jedan takav prostor zaštititi i na kulturnoj razini – ističe arhitekt.

S druge pak strane, argumenti stanovnika koji su za podizanje ograde oko prostora od 35 tisuća kvadrata, ističu da se u tom prostoru okupljaju narkomani, djeca nisu sigurna jer im lopta može otići na cestu, a igralište je povremeno na meti vandala. Međutim, kako ističe većina stanovnika Travnog, ti su problemi rijetkost i u 40 godina škole, nijedno dijete nije stradalo jer oko igrališta i parka ne postoji ograda.

– Probleme narkomana i vandala, ako postoje, treba rješavati policija. Ograđivanje parka nije rješenje, ne želimo postati geto – ističe Dijana Skočić iz Udruge građana Travno. Kako doznajemo, sporna ograda na dnevni je red gradonačelnika došla još u travnju, kada je obišao OŠ Gustav Krklec za početka radova na uređenju okoliša i izgradnji poligona za pješake i bicikliste. Vikao je tada i na ravnateljicu i sve prisutne zbog lošeg stanja igrališta. Pojedini građani tada su mu pak prigovorili jer se poligon za školske prometne jedinice betonira pod prozorom prvašića kojima će, smatraju roditelji, to odvlačiti pozornost.

Neka mještani odluče

– Nije da nama sve smeta, već imamo prijedlog kako riješiti problem ograde. Umjesto žice, stavili bismo zelenu ogradu, odnosno zasadili drveće – ističe Dijana Skočić. Unatoč zadovoljstvu činjenicom da se ograda potpuno uklanja s istočnog i sjevernog prilaza, a s južnog i zapadnog miču žičani paneli, dok struka ne da svoje mišljenje, građanska inicijativa ne odustaje od prosvjeda.

– Ponajprije želimo da svi mještani daju doprinos rješenju problema svojim idejama, ali i želimo odaslati jasnu poruku. To je da mora postojati dijalog i da, što god se događa u našem kvartu, mora proći preko nas, informirati nas se o tome te da naš mjesni odbor i građani moraju znati i raspraviti o tome – zaključila je aktivistica iz Udruge građana Travno, koje već uspoređuju s pokretom protiv parka na Savici.

Komentara 14

JO
josmalopanestalo
09:21 18.06.2017.

kako ne želite žicu, tri metra fino visoka, zelena i sve ulice okolo načičkati hupserima, treba rodji lova, hitno molim

WU
wuggibiba
10:17 18.06.2017.

Bandic je nesposoban i bezobrazan. Nije niti cudo kad znamo odakle je dosel.

Avatar PrskatorVlado
PrskatorVlado
21:06 17.06.2017.

Ha ha ha, ma pogle samo ove likove na što liče, bogtemazo kao da su došli sa prajda. Parazitluk i neradništvo vrišti iz njih, i ja vas pitam je li Zagreb njihov?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije