Naslovnica

Žele li partizani u grob s ustašama?

Partizani su iskreno protiv dostojanstvenog pokopa bilo koga s nepartizanske strane
05. travnja 2011. u 12:00 226 komentara 17 prikaza
grob
Foto: Arhivska fotografija

Tek mi je sad jasno zašto je davna Tuđmanova ideja o zajedničkom grobu za sve hrvatske žrtve Drugog svjetskog rata i poraća dočekana na nož. Žestoko protivljenje pomirbi na groblju zasnivalo se na argumentu da krvnik i žrtva ne mogu počivati u istome grobu. Neprilično je i bolesno, govorilo se, zajedno pokapati one koji su za života bili nepomirljivi neprijatelji, one koji su stradali na pravoj i one koji su zaglavili na pogrešnoj strani. Ne mogu u istome grobu počivati ustaša i komunist, domobran i partizan, fašist i antifašist. Nikakvo “miješanje kostiju” ne dolazi u obzir!

No sada se pokazuje da je sve to bila samo velika gluma. Uopće nije bila riječ o suprotstavljanju zamisli o zajedničkom grobu za sve poratne stradalnike, nego o neprihvaćanju ideje o bilo kakvom grobu za poginule ili ubijene pripadnike poražene strane.

Dobro se to vidi ovih dana, otkad se u javnosti pojavila vijest da gospićko-senjski biskup Mile Bogović predlaže da se na Krbavskome polju u Lici podigne “svehrvatski grob” u kojem bi na simboličan i stvaran način bile pokopane kosti svih onih koji su ostali bez dostojno obilježenog groba, među ostalim i na preoranim “vojnim nepartizanskim grobljima”, ili pak onih koji nikako i nisu bili pokopani, nego su bačeni u grabu, tenkovski jarak ili rudarsku jamu.

Prvo što se kao odjek Biskupove inicijative moglo čuti bilo je pitanje: A zašto ne i partizani? Ili, kako je to formulirano u novinama koje su prednjačile u ismijavanju ideje o “miksanju kostiju”: “Ako je doista riječ o grobu svih poginulih za Hrvatsku, zašto su već u samom začetku projekta iz njega isključeni partizani, također Hrvati koji su se borili za Hrvatsku?”

Tuđman je bio kriv zbog toga što je predložio da se s nepokopanim kostima ratnih i poratnih stradalnika pokopaju kosti partizana, Bogović je kriv zbog toga što predlaže da se u grob na Krbavskom polju s kostima stradalnika za koje nije bilo mjesta na “partizanskim grobljima” NE pokopaju kosti partizana! Iz čega proizlazi samo jedno: da nije problematičan ovakav ili onakav ukop partizana i drugih s njihove pobjedničke fronte nego da je problematičan, točnije – nedopustiv, svaki dostojanstven pokop onih s druge, nepartizanske, u ratu poražene strane. Posebice ako se ima u vidu činjenica da su u 45 godina partizanske Jugoslavije svi znani i neznani stradali partizani ne samo popisani, opisani i dostojno pokopani nego da su im podignuti bezbrojni spomenici i da se i danas službeno slave.

Nesretna braća Eteoklo i Polinik proboli su jedan drugoga. Prvi je pokopan s državnim počastima jer se borio na “pravoj strani”, a drugi je, zbog toga što ga je Kreontova država proglasila izdajicom, bačen u jarak. Dostojanstvo je Poliniku vratila sestra Antigona, nakon čega kod Sofokla nastaje sveopća tragedija. Preživljava malo tko, a pogođeni su svi.

Naši dramski pisci teško da se mogu mjeriti sa Sofoklom, ali zato naši Kreonti ne zaostaju za onim Sofoklovim, pa se lako može dogoditi da Bogović prođe gore od Tuđmana.

Ilustracija
VAŽNO
Imate atmosferski bojler? Ovo su neke stvari na koje treba paziti kako biste izbjegli tragične posljedice

A1 izdvaja za Vas

  • mparac3:

    Drzim da je nemoralno, a samim tim i neprihvatljivo, da se skupa sahranjuju oni koji su se borili za Nezavisnu Drzavu Hrvatsku i slobodu hrvatskog naroda (ustase, domobrani, antikomunisti...) s narodnim izdajnicima (hrvatskim partizanima) i vjernim slugama beogradskim, tj. onima ... prikaži još! koji su se borili za Jugoslaviju (srpsku cizmu i opanak) i zlocinacko komunisticko drustveno uredjenje, i to usprkos cinjenici da je velika vecina njih bila zavedena i izmanipulirana od starijih bandita, spanskih placenika i terorista, ruskih agenata.....

  • krilnik2:

    Partizani su pogani bezvjerci koji ne vjeruju u zagrobni zivot. Sto ce im uopce grob?

  • -obrisani-:

    Bogović ode u 3 p.m. ..........mora ić glancat ...Onix.....zahebo ga Bozanić . a sad upravo postavljaju krov od Zlatnih poluga...24 karata.........bit će glancanja