Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 120
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kada beba stigne kući

Postporođajna depresija dovodi i do suicidalnih misli

majka bebea depresija
Foto: Thinkstock
04.04.2016.
u 08:47

Američka organizacija za prevenciju u svojim je posljednjim smjernicama navela i uvođenje nadzora za depresiju među rodiljama

“Imam osjećaj krivnje za sve; što ga nisam mogla dojiti, što mi je ponekad teško probuditi se noću... Pitam se jesam li dovoljno dobra majka, volim li ja svoje dijete... Osjećam strah i plačem na svaki krivi pogled...” Tako je jedna majka opisala svoje osjećaje nakon porođaja.

Osjećaje koje nije povezivala s majčinstvom kojemu se veselila.

To nije "baby blues"

No, u njima nije usamljena jer su oni svakodnevica kod dvije trećine trudnica, od kojih će se kod jedne od njih šest ili sedam razviti i postporođajna depresija. Da nije riječ o sporadičnim slučajevima, pokazuje i preporuka USPSTF-a, američke organizacije nadležne za prevenciju, koja je u posljednjim smjernicama navela i uvođenje nadzora za depresiju među trudnicama i rodiljama.

Rezultati istraživanja koje USPSTF navodi jest smanjen rizik za depresiju u 28 – 59 posto žena koje su prošle nadzor. No ovom prijedlogu dio stručnjaka zamjera to što bi mnoge trudnice i rodilje mogle biti krivo “označene” dijagnozom depresije s obzirom na to da nema dovoljno visokokvalitetnih dokaza koji podržavaju uvođenje ovakvog nadzora u medicinsku rutinu. No, postporođajna depresija učestala je pojava s kojom se bore mnoge majke, i to u životnim trenucima kada su često iscrpljene, neispavane i kada im se život stubokom mijenja.

– Najčešći simptomi su sniženo raspoloženje, osjećaj umora i iscrpljenosti, gubitak osjećaja zadovoljstva, emocionalna labilnost, plačljivost, anksioznost, poremećaj sna i apetita, bolovi, gubitak koncentracije, osjećaj krivnje, gubitak motivacije, osjećaj osobne nesposobnosti, gubitak interesa za dijete. U nekim slučajevima javljaju se i suicidalne misli. Simptomi trebaju trajati dva tjedna i trebaju imati jasnu posljedicu na sveopću funkcionalnost majke i tada je nužno javiti se liječniku. Navedeni simptomi nemaju nikakve veze s tzv. postpartalnom tugom ("baby blues"), blagim postporođajnim poremećajem koji se javlja kod više od 50 posto žena u prvom tjednu nakon porođaja i traje nekoliko dana, a očituje se prolaznim emocionalnim promjenama (plačljivost, razdražljivost, napetost, nesanica) – objašnjava doc. dr. sc. Petrana Brečić, pročelnica Zavoda za afektivne poremećaje Klinike za psihijatriju Vrapče.

Prepoznati simptome

Uzroci postporođajne depresije, uz hormonske promjene, psihosocijalnog su karaktera te ih je čitav niz, a liječnica navodi primjere kompliciranog porođaja, bračne probleme, osjećaj usamljenosti...

– Važno je prepoznati simptome i javiti se liječniku na vrijeme jer bitno je započeti liječenje što ranije. A ono pak ovisi o samoj težini depresije te se najčešće provodi psihoterapija. Činjenica je da rano otkrivanje depresivnog poremećaja omogućuje efikasnije liječenje, a kad se radi o rodiljama, poznato je da depresija kod majke ima obilje implikacija na zdravlje i razvoj djeteta. Stoga je depresiju važno rano otkriti. No, s druge strane nadzor sam za sebe ne znači mnogo ako nije ukomponiran u širi sustav liječenja i praćenja oboljelih – upozorava dr. Brečić napominjući da bi nakon provedenog nadzora moralo biti omogućeno sustavno liječenje i praćenje.    

>>5 stvari koje vam idu u prilog kad ste stariji roditelj

>>Otkriven još jedan razlog zašto bi majke trebale dojiti djecu

Komentara 1

BR
brodludjaka
00:15 05.04.2016.

Pa ne mora se svaka udati, seviti, praviti djecu ako nije za to!!! A većina ih nije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije