Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kakav dar

Trebao je u rezalište, ali, srećom, ovaj je 'dragulj' dospio u muzej

maserati
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/7
24.09.2015.
u 10:39

Moćni Maserati Quattroporte iz 2005. nije prodan na tri carinske dražbe i mogao je završiti ili u rezalištu ili biti darovan. Ministar kulture založio se da ga se daruje Tehničkom muzeju Nikola Tesla

Posjetitelji će Tehničkog muzeja Nikola Tesla uskoro moći uživati u razgledavanju novog, ali ne tako običnog izloška. Među izloženim automobilima sada se nalazi Maserati Quattroporte iz 2005. godine, automobil za kojeg se bez krzmanja može reći kako je dragulj moderne tehnologije.

Uz automobil koji je priča sam po sebi, veže se i zanimljivost kako je uopće došao do Tehničkog muzeja.

–Inicijativa je stigla od ministra kulture Berislava Šipuša koji nas je obavijestio kako ima informaciju o tome da jedan Maserati nije prodan na tri carinske dražbe pa mu je sudbina ili rezalište ili da ga nekome poklone. Pitao je bi li bismo bili zainteresirani za takav auto koji nas još ne bi ništa ni koštao. Pa kako ne!, govori ravnateljica Tehničkog muzeja Nikola Tesla Markita Franulić. Automobil je, naime, zaplijenjen nakon što je zatečen u carinskom prekršaju.

Redovita procedura je da ga se za početnu cijenu, ovog puta 180.000 kuna, ponudi na dražbi, no za Maserati koji je u savršenom stanju nije bilo ponuđača. Nov je ovakav stajao 100.000 eura.

–Mi nismo samo muzej tehničke povijesti, nego i muzej tehnološkog napretka pa smo uvjereni kako će Maserati željeti vidjeti mnogi, kaže Markita Franulić, a Marijo Zrna, marketingaš muzeja i ovlašteni sudski vještak za povijesna vozila dodaje kako se radi o doista rijetkom primjerku.

–Kada dosegne dob povijesnog vozila bit će vrlo vrijedan, ovakvih je Quattroportea napravljeno nekih 5000. Posjetiteljima ćemo sada moći prezentirati najbolju automobilsku tehnologiju, poput Ferrarijeva motora koji ovaj Maserati ima, ali i drugih osobina koje ga čine posebnim, ističe Zrna.

Komentara 10

DU
Deleted user
12:30 24.09.2015.

A tko bi ga i kupio, da nakon kupnje ostane bez glave.

CI
Cicko123
12:51 24.09.2015.

Da ga nisu poklonili muzeju, dobio bi ga neko od politicara.

SR
Srpanj
14:07 24.09.2015.

Baš mi je drago što ga je dobio Tehnički muzej.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije