Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BURNE RASPRAVE

Treba li Park Stara Trešnjevka promijeniti ime u Park Zvonka Špišića?

U Parku Stara Trešnjevka otkriven spomenik ruskom astronautu Juriju Gagarinu
Foto: Luka Stanzl/Pixsell
1/2
11.10.2019.
u 06:30

Dok pobornici preimenovanja parka smatraju da je preminuli šansonijer veličinom svoje ostavštine zaslužio da čuveni trg dobije novo ime, drugi pak, smatraju da je ipak bitno očuvati staro ime koje, kako kažu, ipak postoji gotovo sto godina

Tamo treba doći "u proljeće, kada ožive mali vrtovi i kad se okite dvorišta,pa potok pojuri prema jutarnjoj smjeni". Tako je u "Trešnjevačkoj baladi", koju je stvarao punih devet godina, svoj omiljeni kvart opjevao legendarni šansonijer Zvonko Špišić, koji je u njoj rođen i proživio posljednje dane života. Taj "dobri duh Trešnjevke", kako su ga mediji zvali, silno je volio ljude svog kvart a on je bio omiljen njima. Zbog toga, kao i zbog ogromnog opusa šansona i balada koji je ostavio ne samo njima, već i svim Zagrepčanima, stanovnici "te čudne republike", kako ju je u baladi opisao, okupili su se u inicijativu da svoj Park Stara Trešnjevka preimenuju u onaj Zvonka Špišića.

U travnju prošle godine je Gradski Odbor za imenovanje ulica i trgova uvrstio njegovo ime u fond onih koja se mogu koristiti za imenovanje javnih površina, pa kako se ništa po tom pitanju nije pokrenulo, građani su odlučili uzeti stvar u svoje ruke. Inicijativa za preimenovanjem je predložena u Facebook grupi "Naša Trešnjevka, naš kvart", a zahvaljujući velikoj količini lajkova i komentara, počeli su se prikupljati i potpisi putem peticije po lokalnim kafićima.  

Ipak, ne slažu se svi s tom idejom, pa se u grupi mogu vidjeti burne rasprave. Dok pobornici preimenovanja parka smatraju da je preminuli šansonijer veličinom svoje ostavštine zaslužio da čuveni trg dobije novo ime, drugi pak, smatraju da je ipak bitno očuvati staro ime koje, kako kažu, ipak postoji gotovo sto godina i simbol je trešnje po kojoj je četvrt dobila svoje ime. Predlažu, stoga, da Špišić umjesto parka radije dobije svoju ulicu.

Treba li Park Stara Trešnjevka promijeniti ime u Park Zvonka Špišića?

 

Komentara 3

AM
amun6
09:37 15.10.2019.

A zakaj Špišić mora nekaj dobit? Ovi kaj stalno zmišljaju promjene naziva i sl. nek se prime nekog konkretnog posla umjesto kaj delaju nered.

Avatar cuki2020
cuki2020
10:21 11.10.2019.

Ja sam protiv. Ima još ulica, parkića ili punktova koji na Trešnjevci mogu dobiti njegovo ime. Imali smo Moskovsku ulicu - danas Krapinsku ulicu, zašto se ta ulica ne bi zvala Ulica Zvonka Špišića

BO
Bojnik
10:02 11.10.2019.

Naravno da netreba.Treba promijeniti ime u Nehajski park....kako ga Zagrepcanci i zovu vec 50-60 godina.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije