Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sve o Zg vrećicama

Detaljan vodič: Kako se po novim pravilima odlaže, odvozi i plaća otpad

Sljedeće subote, 1. listopada, u glavnom gradu na snagu stupa novi model prikupljanja miješanog komunalnog otpada
Foto: Lovro Domitrovic/PIXSELL
1/5
28.09.2022.
u 19:31

Moraju se kupiti i koristiti isključivo plave ZG vrećice. Kazne su od 500 do 1000 kuna, kontrola kreće u centru

Od subote u metropoli više ništa neće biti isto, barem kada je u pitanju odvoz miješanog komunalnog otpada. Usprkos prijeporima, otvorenim pitanjima i nizu prepreka, na snagu stupa novi model prikupljanja otpada koji se smije odlagati isključivo u plave vrećice, odnedavno dostupne na više od 500 prodajnih mjesta.

Vrećice se dobro prodaju, a za one koji ih još nisu kupili, ili imaju nedoumica o novim pravilima, donosimo detaljan vodič koji će vam pomoći da budete spremni i izbjegnete kazne.

1. Što je novi model?

Ukratko, nova odluka o načinu pružanja usluge prikupljanja komunalnog otpada na području Zagreba. Prema riječima gradonačelnika Tomislava Tomaševića, to je pravedan model u kojemu oni koji odvajaju otpad uslugu odvoza plaćaju manje od onih koji to ne čine. Naplata se pak obavlja preko dvije stavke, fiksnog i varijabilnog dijela. Fiksni dio jednak je za sve i iznosi 45 kuna za kućanstva te 90 kuna za pravne osobe, a varijabilni se plaća kupnjom posebnih, plavih ZG vrećica.

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Obveza je da se miješani komunalni otpad odlaže isključivo u te vrećice. A koliko će otpada netko odlagati, toliko će vrećica i kupovati. Oni koji se toga ne budu pridržavali, platit će kaznu. Odluka se temelji na članku 7. stavku 1. Zakona o gospodarenju otpadom koji propisuje načelo “onečišćivač plaća”, prema kojem proizvođač otpada snosi troškove mjera gospodarenja njime.

2. Zbog čega se zapravo uvodi?

Sanacija Jakuševca, i to u prvom mandatu, bilo je glavno predizborno obećanje gradonačelnika, a povećanje odvajanja otpada glavni je korak u tom smjeru. Sve je jasnije da deponij neće biti zatvoren još dvije-tri godine, no uvođenjem novog modela stvorit će se preduvjeti za to. Također, obveza koju je propisala Europska unija svim zemljama članicama nalaže da se do 2025. najmanje 55% komunalnog otpada mora oporabiti recikliranjem.

3. Zašto moramo kupovati plave ZG vrećice?

Zato što prema novom modelu one postaju standardizirani spremnik za miješani komunalni otpad. Kupnjom vrećica plaća se varijabilni dio usluge, odnosno zbrinjavanje miješanog otpada. Oni koji će biti temeljitiji u odvajanju, kupovat će ih manje i usluga odvoza bit će im jeftinija.

4. A gdje se mogu nabaviti i koliko koštaju?

Plave vrećice od recikliranih materijala mogu se kupiti na više od 500 prodajnih mjesta, odnosno u trgovačkim lancima i na kioscima. Popis i interaktivna karta lokacija dostupni su na stranici zgvrecice.cistoca.hr, a uz nju je na raspolaganju i infotelefon 01/6189-779. Vrećice dolaze u tri varijante, ovisno o volumenu, a prodaju se u pakiranjima od deset komada. Pakiranje vrećica od 10 litara stoji 20 kuna, ono od 20 litara 40, a deset vrećica od 40 litara platit ćete 80 kuna.

5. Tko ima pravo na besplatne vrećice?

Pravo na četiri besplatne vrećice od 10 litara mjesečno imaju oni koji tijekom mjeseca najmanje jednom koriste usluge reciklažnog dvorišta, oni koji kompostiraju, roditelji djece do tri godine koja koriste pelene te oni koji u kućanstvu žive sa starijom osobom koja ih koristi. Da biste ostvarili pravo na vrećicu, morate to dokazati odgovarajućom dokumentacijom. Besplatne vrećice, njih 100 od 20 litara, dobivaju i stanovnici Hrelića, Jakuševca i Mičevca.

6. Kamo se odlažu?

Ovisno o adresi. Odlukom je propisano da se plave vrećice odlažu u kante i kontejnere za miješani otpad koji se nalaze u zaključanim smetlarnicima i podrumima, haustorima, ograđenim dvorištima i tipiziranim boksovima. Trećim osobama dostupnost mora biti onemogućena. Stanari uže zagrebačke jezgre, odnosno Gornjega i Donjega grada, nemaju li spremnike pod ključem, vrećice moraju iznositi na javne površine svaki dan osim nedjeljom od 20 do 22 sata. Oni koji u centru imaju kontejnere i kante unutar nekretnine smiju ih iznositi u istom tom razdoblju i maknuti s javne površine do 8 sati.

7. Što se u plave vrećice može bacati?

Miješani komunalni otpad, odnosno sav otpad koji ne možete odložiti u druge spremnike ili reciklažno dvorište. U to spadaju, primjerice, termički obrađeni ostaci ručka, pelene, ulošci, vlažne maramice, vrećice iz usisivača, higijenski papir, zaprljani ili premazani voštani papir, opušci, pijesak za mačke...

8. A što ide u smeđe i žute spremnike?

U smeđe biološki otpad, u žute plastika i metal. U smeđe spremnike odlažu se ostaci voća, povrća, kruha, ljuske jaja, talog od kave, vrećice od čaja, uvelo cvijeće, granje, lišće, otkos trave i živice, zemlja iz lončanica i sl., kao i male količine ostalog biootpada poput kore drveta, kose, dlaka, piljevine, papirnatih maramica, borovih iglica... U žuti spremnik idu polietilenske vrećice, folije, filmovi, mjehurasta ambalaža, boce od jestiva ulja, destilirane vode, sredstava za čišćenje i pranje, kozmetike i lijekova, osim citostatika, prehrambenih proizvoda, čaše i posude od jogurta i sira, stiropor, tetrapak, plastične boce i čepovi, tanjuri, pribor za jelo, konzerve, limenke...

Što se tiče tekstilnoga viška, možete ga donirati Crvenom križu ili odložiti u za to predviđene spremnike. Stare baterije i lijekovi, staklo, otpadne gume, električni, elektronički, krupni i drveni otpad, kao i akumulatori i cijevi mogu se odložiti u reciklažna dvorišta, i to besplatno uz predočenje računa za odvoz otpada. Niste li sigurni kako što pravilno zbrinuti, pomoć možete potražiti i u aplikaciji Razvrstaj MojZG.

9. Hoće li se plaćati i smeđe i žute vrećice?

Ne, smeđe i žute vrećice za odvajanje biootpada, plastike i metala i dalje će biti besplatne. Za one koji su potrošili zalihe, podjela novih vrećica počet će tijekom listopada, kažu u Čistoći, a može se po njih doći i u Holding.

10. Što će se dogoditi bacimo li smeće u krivoj vrećici?

Bit ćete kažnjeni. Kućanstva koja bace vrećicu neodgovarajuće boje ili plavu vrećicu u krivi spremnik, platit će 500 kuna, a poslovni subjekti 1000. No, u Gradu kažu da se neće odmah kažnjavati, dok se novi sustav ne uhoda. To se ne odnosi na one koji stanuju u centru, koji će se od subote, odlože li otpad u vrećici koja nije standardna plava, sankcionirati kaznom od 700 do 1000 kuna. Najavljeno je i da će u akciju “policija za smeće”, novih 100 komunalnih redara koji će nadgledati situaciju u centru.

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

11. Tko će i kako sve to kontrolirati?

Je li otpad pravilno zbrinut, provjeravat će komunalni redari. U slučaju kuća kontrola ne bi trebala biti problematična, a što se tiče zgrada, Tomašević je početkom rujna kazao kako se vrećice s otpadom koje nisu plave mogu i otvarati, a njihov sadržaj provjeravati kako bi se utvrdilo tko je “kontaminirao” spremnik, napomenuvši da je slična praksa i u austrijskim, njemačkim i švicarskim gradovima.

12. Kome će odvoz biti skuplji, a kome jeftiniji?

Novi se model najavljuje pod motom “Tko odvaja, plaća manje”. Točniji slogan, zamijetili su neki, glasio bi “Tko odvaja, plaćat će više, a tko ne odvaja, još više”. Čistoća je na svojim stranicama navela primjer četveročlane obitelji u stanu od 80 kvadrata u centru koja je plaćala oko 74 kune mjesečno, a sad bi trebala plaćati kunu manje. Za korisnike sa stanom od 50 kvadrata stara je cijena bila 46 kuna, a nova s fiksnim dijelom i vrećicama, naveli su također, bila bi 61 kunu.

Većini će Zagrepčana odvoz zapravo poskupjeti. Umirovljenica koja živi u stanu od 30-ak kvadrata u Rudešu izračunala je da će joj račun narasti gotovo dvostruko. Dosad je za devet mjesečnih odvoza spremnika od 50 litara plaćala oko 27 kuna, a sad će je samo fiksni dio, da uopće ne kupuje vrećice, stajati 45.

13. Vrijede li ista pravila za sve dijelove grad

Ne. Dodatna su pravila uvedena za centar, odnosno dijelove Gornjega i Donjega grada koji čine užu jezgru. Oni koji nisu smjestili spremnike pod ključ, moraju odlagati plave vrećice na javne površine u razdoblju od 20 do 22 sata svaki dan osim nedjeljom. Odvoz u centru bit će šest puta tjedno, a drugdje u gradu ostaje kao dosad, jednom ili dvaput.

Spremnike u centru smiju iznijeti navečer, a ostati na javnim površinama mogu do 8 sati idućeg dana. Biootpad te plastiku i metal odlažu na zelenim otocima. To vrijedi dok Grad o svom trošku ne sagradi podzemne spremnike. Ostali u metropoli tipizirane boksove moraju postaviti o svom trošku.

14. Što su podzemni spremnici, a što boksovi?

Sustav podzemnih spremnika trebao bi riješiti otpad u centru. Jedan je prototip osvanuo u Masarykovoj, a spremnici će se postavljati na više stotina lokacija, ponovimo, o trošku Grada. U ostalim dijelovima Zagreba svi koji otpad ne mogu držati unutar nekretnine dužni su ugraditi tipizirane boksove.

15. Kako do tipiziranog boksa i koliko će to stajati?

Predstavnik stanara Čistoći naprije treba predati zahtjev za smještanje spremnika na javnu površinu. Nakon pozitivnog mišljenja, podnosi se i zahtjev za gradnju tipiziranog boksa. Financiraju ga suvlasnici zgrada iz pričuve, a Grad omogućuje besplatno korištenje javne površine. Procjenjuje se da postoji potreba za oko četiri do pet tisuća boksova, a cijene su im od 25 do 50 tisuća kuna. Gradnja još nije počela, a dio Zagrepčana pobunio se protiv te obveze.

Komentara 28

JZ
Joža-Zg
20:01 28.09.2022.

Debilana

DU
Deleted user
20:12 28.09.2022.

Ovaj model naplatnih vrećica, u konačnici povezan i s globama i represijom te novih stotinjak radnih mjesta redara (motritelja odlaganja otpada) je nešto najgore što se moglo zbiti - u svakom slučaju u posvemašnjoj koliziji s balkanskim mentalitetom, a bilo je daleko ugodnih načina da se poskupi kom. usluga odvoza smeća. Zaključno, ostavit će teške pol. posljedice na "izumitelje" - mogu odmah preimenovati stranku u "Možemo, q...!". Nevjerojatno, poduhvatili se opsesivno tog otpada u situaciji kad već zastoj i šteka odvoz smeća.

OL
olujasviholuja2
20:43 28.09.2022.

Pogledaj te koji su mi komentar izbrisali prije 3 dana, "Kako su naše kockice prepoznate u čitavom svijetu, imamo najljepši dres🇭🇷🇭🇷🇭🇷🇭🇷🇭🇷🇭🇷"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?